«Η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε μία νέα κρίση ανάλογη με την Μεγάλη Ύφεση του 1930» αναφέρει σε συνέντευξή του ο κεντρικός τραπεζίτης και κορυφαίος οικονομολόγος της Ινδίας, Raghuram Rajan, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν προέβλεψε επιτυχώς την κρίση του 2008.

Ο Raghuram Rajan, όπως και στο παρελθόν, τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη μίας κρίσης αντίστοιχης του 2008 που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers και αποτέλεσε το δαυλό στην πυριτιδαποθήκη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Raghuram Rajan σε παγκόσμιο επίπεδο επαναλαμβάνεται το ίδιο εγκληματικό «παράπτωμα» της έλλειψης συνεργασίας ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες, όπως ακριβώς είχε γίνει και το 1930. Οι παρενέργειες από αυτόν τον οικονομικό απομονωτισμό, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο Central Banking Journal, μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα οικονομική κατάρρευση αντίστοιχη του 1930.

«Ρισκάρουμε να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της κρίσης σε μια εποχή που ο κόσμος είναι λιγότερο ικανός να επωμιστεί το κόστος. Ενώ στο παρελθόν οι χώρες προχωρούσαν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους για να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη, το πιο δημοφιλές πλέον όπλο είναι η νομισματική χαλάρωση», λέει ο Rajan. Ένα σύμπτωμα αυτής της ανισορροπίας είναι το πολύ σκληρό ευρώ, σε αντίθεση με την κατάσταση της Ευρωζώνης.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχεται πίεση από τις πολύ χαλαρές νομισματικές πολιτικές των άλλων κεντρικών τραπεζών, της Fed, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Τέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν οι επενδυτές που κυνηγούν μεγαλύτερα κέρδη που είναι δυνατόν να έχουν με χαλαρές νομισματικές πολιτικές απεμπλακούν από τις επενδύσεις και τις θέσεις τους την ίδια στιγμή.