Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Crédit Suisse κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο ζημιές 700 εκατ. ελβετικών φράγκων (779 εκατ. δολαρίων), καθώς πλήρωσε 2,6 δισεκ. δολάρια για τον διακανονισμό της εις βάρος του έρευνας από τις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οι ζημιές είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί από το 2008, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η τράπεζα ανακοίνωνε κέρδη 1,05 δισεκ. φράγκων.

Επί των ημερών του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας κ. Μπρέιντι Ντάγκαν καταγράφονται ζημίες για δεύτερο τρίμηνο σε διάστημα μικρότερο του έτους, καθώς η Crédit Suisse βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνες από ρυθμιστικές Αρχές.

Αναλυτές και επενδυτές δήλωσαν ότι η τράπεζα πρέπει να συρρικνώσει πιο αποφασιστικά την επενδυτική της τραπεζική δραστηριότητα και να επικεντρωθεί στη διαχείριση πλούτου, ώστε να ενισχύσει τα κέρδη της.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα την περαιτέρω αναδιοργάνωση των μακροοικονομικών δραστηριοτήτων της επενδυτικής της τράπεζας, η οποία σημείωσε μικρότερα κέρδη στο τρίμηνο. «Στο πλαίσιο αυτής της αναδιάρθρωσης, ανακοινώνουμε την έξοδό μας από τις συναλλαγές σε εμπορεύματα για να ανακατανείμουμε πόρους σε πιο επικερδείς δραστηριότητες», αναφέρει η τράπεζα σε γράμμα προς τους μετόχους της.

Ο διακανονισμός που έκανε η τράπεζα με τις Αρχές των ΗΠΑ – για να τεθεί στο αρχείο η κατηγορία ότι βοηθούσε στη φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών – ήγειρε αμφιβολίες μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την οικονομική ισχύ της, καθώς το πρόστιμο ώθησε τον κεφαλαιακό δείκτης για πρώτο τρίμηνο στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των 16 παγκόσμιων επενδυτικών τραπεζών που παρακολουθούνται από το Bloomberg. Η αξία της μετοχής της Crédit Suisse υπέστη πτώση κατά 4,3% από την αρχή του έτους έναντι μείωσης 2,9% του δείκτη ευρωπαϊκών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Bloomberg.