Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει εκθέσεις στελεχών της σχετικά με το πώς χρησιμοποίησε η Ελλάδα τα swaps στο δημόσιο χρέος της το 2001, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, το οποίο ζήτησε τις εκθέσεις.

Σύμφωνα με οικονομικό πρακτορείο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικαλέσθηκε τον κίνδυνο να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές στην απόρριψη του αιτήματος δημοσιοποίησης των εισηγήσεων.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε στην επιστολή του προς το πρακτορείο ότι τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη αποφάσεων, προσθέτοντας ότι είναι πλέον χρονικά ξεπερασμένα και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους επενδυτές.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ παρέπεμψε για πλήρη ενημέρωση στην Eurostat, η οποία θα ανακοινώσει στις 15 Νοεμβρίου τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη και τις συνέπειες από τα swaps στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ο εκπρόσωπος της Eurostat, Τιμ Άλλεν, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έχει όλα τα στοιχεία που ζήτησε από την Ελλάδα.