Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος η Ιρλανδία να μην αποπληρώσει τα δάνεια των πιστωτών της, ωστόσο το Δουβλίνο θα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να μειώσει το δημόσιο χρέος του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ιρλανδία δανείστηκε 67,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις χρηματοδοτικές της ανάγκες όταν το 2010 σταμάτησε να έχει πρόσβαση στις αγορές, μετά την κρίση που δημιούργησε η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα.

Το Δουβλίνο, σύμφωνα με το Reuters, προγραμματίζεται να αποπληρώσει σταδιακά τα δάνεια που έχει λάβει έως το 2042.

Μέχρι να αποπληρωθούν τα δύο τρίτα των δανείων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγχει δύο φορές το χρόνο την πορεία της Ιρλανδικής οικονομίας και τη δυνατότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της.

Στην έκθεση της Κομισιόν πάντως επισημαίνεται ότι “οι κίνδυνοι της αποπληρωμής είναι πολύ χαμηλοί αυτή τη στιγμή” και προσθέτει ότι οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν την πολιτική που έχει συμφωνηθεί, οπότε και διατηρείται η πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Η Κομισιόν εκτιμά επίσης ότι το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας θα υποχωρήσει στο 90% του ΑΕΠ το 2024 χάρη σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% από το 2018.