Μειώσεις φόρων οι οποίες θα είναι στοχευμένες και ορισμένου χρονικού ορίζοντα αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη λόγω των αβεβαιοτήτων για την εξέλιξη της πανδημίας και των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύσουν το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών με ορίζοντα εφαρμογής ενός έτους, το 2021 και μονιμοποίηση τους τα επόμενα χρόνια ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Με συντηρητικές κινήσεις στο μέτωπο των ελαφρύνσεων η κυβέρνηση στοχεύει να διατηρήσει ισχυρό το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων καταστάσεων στην οικονομία καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την επιδημιολογική καμπύλη και το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία.

Ακόμα και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5% το 2021 έναντι ύφεσης 8%-10% φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αναπληρωθούν οι απώλειες στο ΑΕΠ και η επιστροφή του στα επίπεδα του 2019 μετατίθεται για το 2022.

Τα μέτρα που φέρονται να προκρίνονται είναι τα εξής:

  1. Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Εναλλακτικά εξετάζεται ενιαίο σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας – για παράδειγμα 55 ευρώ – ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  2. Περιορισμός του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα με στόχο να ελαφρυνθούν επιχειρήσεις επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δέχονται ισχυρά χτυπήματα από τον κορονοιό.
  3. Ψαλίδι στην εισφορά αλληλεγγύης έως και 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή η  κατάργηση της εναλλακτικά για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.
  4. Μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδημάτων για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους και για το 2021. Η μείωση του συντελεστή από 30% έως και 100% για όσους έχουν υποστεί μείωση τζίρου λόγω του κορονοϊού ισοδυναμεί με ένεση ρευστότητας που συνολικά φθάνει τα 1,5 δισ. ευρώ
  5. Άμεση και σε μία δόση καταβολή των αναδρομικών του ΣτΕ ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1.000.0000 συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
  6. Δεύτερο κύμα αναδρομικών για περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019

Το πακέτο της Θεσσαλονίκης έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα το βράδυ  μετά και το πέρας των εργασιών του Eurogroup στο τραπέζι του οποίου θα βρεθεί το καυτό θέμα των δημοσιονομικών κανόνων  με επίκεντρο το αν θα ισχύσει η «ρήτρα διαφυγής» και το 2021 .

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις σημερινές συζητήσεις του Eurogroup με συγκεκριμένη διαπραγματευτική γραμμή παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το εύρος της ζημιάς από τον κορονοϊό, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης (15,2% στο β’ τρίμηνο του 2020) στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει χαλάρωση έτσι ώστε οι μειώσεις φόρων να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.