Παρά το γεγονός ότι το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά, εντούτοις η διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in) απέτυχε επισημαίνει ο Economist, σκιαγραφώντας την πορεία της οικονομίας, μετά τη δραματική διάσωση του περυσινού Μαρτίου.

Οι όροι των πιστωτών στην Κύπρο πέραν από τα συνήθη αιτήματα για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, περιέλαβαν και το τραπεζικό bail-in όπου οι ανασφάλιστοι καταθέτες απορρόφησαν τις ζημιές των τραπεζών.

Η εμπειρία της Κύπρου έχει μεγάλες επιπτώσεις για το πώς θα αντιμετωπίζονται μελλοντικά οι τραπεζικές κρίσεις στην Ευρώπη.

Το τραύμα της περασμένης άνοιξης, όταν οι τράπεζες είχαν κλείσει για περίπου δύο εβδομάδες και επιβλήθηκαν οι έλεγχοι κεφαλαίου, αναμενόταν να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,4% το 2013 μετά από μια πτώση 2,4% το 2012. Αν και επώδυνη, ήταν ωστόσο ηπιότερη από την πτώση 8,7% που προβλεπόταν τον Απρίλιο από την τρόικα.

Ωστόσο, η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, σημειώνει ο Economist.
O Economist αναφέρεται στο μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα πριν τη διάσωση, σημειώνοντας ότι στο αποκορύφωμά τους, το 2009 τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν εννέα φορές το κυπριακό ΑΕΠ.

Αλλά η Κύπρος έχει άλλες αντοχές, που εντοπίζονται κυρίως στον τουρισμό και στις επιχειρηματικές υπηρεσίες, που κράτησαν αρκετά καλά.

Αναφέρεται ότι ο τομέας των επιχειρηματικών υπηρεσιών συρρικνώθηκε με μικρότερο ρυθμό από το σύνολο της οικονομίας.

Τα γεγονότα του Μαρτίου έπληξαν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, κυρίως στην Τράπεζα Κύπρου.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έφθασαν το 53%, και η «τρύπα» στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ δανείων και καταθέσεων, όπου τα δάνειά είναι 45% μεγαλύτερα από τις καταθέσεις.
Το έλλειμμα καλύπτεται από 11 δισ. ευρώ χρηματοδότηση από κεντρικές τράπεζες.