Τον Ιούλιο θα κλειδώσει το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την πανδημία.  Το κούρεμα στην  προκαταβολή φόρου θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες απειλούνται με ζημιές, ανεξάρτητα από το εάν περιλαμβάνονταν ή όχι στις λίστες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας και έλαβαν μέτρα ενίσχυσής τους από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση το κλειδί που θα κλειδώσει το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου το οποίο δεν αποκλείεται να φθάσει το 50% αποτελούν τα στοιχεία του τζίρου και των κερδών του πρώτου εξαμήνου των επιχειρήσεων τα οποία θα συγκριθούν με τις δηλώσεις που υποβάλουν τη περίοδο αυτή οι επιχειρήσεις για τα αποτελέσματα που είχαν το 2019.

Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε χθες (Mega) πως το ποσοστό της μείωσης θα  αποφασιστεί «όταν δούμε τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων» ενώ έμφαση δίνεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς σε αυτές «η προκαταβολή να μειωθεί σημαντικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο Οικονομικών σχεδόν το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση τζίρου άνω του 20% συγκριτικά με τα αντίστοιχα έσοδα του προηγούμενου έτους, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και ενδεχομένως να διευρυνθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογούμενους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020, το οποίο σημαδεύεται από βαθιά ύφεση.

Σημειώνεται ότι ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται το ποσό ίσο με 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες και προκατεληφθέντες φόροι. Εξαιρετικά για όσους υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά η προκαταβολή ισούται με το 50%. Για τον υπολογισμό της προκαταβολής δεν λαμβάνονται υπόψη οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από άλλες πηγές ενώ όποιος υποβάλει δήλωση για πρώτη φορά, το ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο μισό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταβολή φόρου ανέρχεται ετησίως στο ποσό των περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Πάντως και σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, στην περίπτωση που μειωθεί το εισόδημα σε ποσοστό άνω του 25%, μπορεί να ζητήσει με αίτησή της τη μείωση της προκαταβολής.