Τα επισφαλή δάνεια συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία της Σερβίας, το οποίο απαιτεί κοινή αντιμετώπιση από το υπουργείο Οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες, δήλωσε ο σέρβος υπουργός Οικονομικών Λαζάρ Κρστιτς, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Ορισμένα μέτρα για την επίλυση του ζητήματος έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που σύστησαν το υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα εξετάσει το ζήτημα, καθώς και ότι ο πτωχευτικός κώδικας θα συμβάλλει σε επίλυση του ζητήματος, ορίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας για την πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring).

Το Factoring είναι μία τριμερής συνεργασία μεταξύ ενός προμηθευτή, των οφειλετών του και ενός εξειδικευμένου χρηματοοικονομικού ενδιάμεσου (Factor) -συνήθως τράπεζας- που αναλαμβάνει τη λογιστική παρακολούθηση, διαχείριση και είσπραξη των επί πιστώσει απαιτήσεων. Η συνεχής αξιολόγηση από τον factor τής πιστοληπτικής ικανότητας των υφιστάμενων και νέων αγοραστών, εξυγιαίνει το πελατολόγιο της επιχείρησης και δημιουργεί συνθήκες υγιούς εισπραξιμότητας των απαιτήσεων.

«Μία συμφωνία με τις τράπεζες είναι εξίσου αναγκαία προκειμένου να δούμε πώς μπορεί το πρόβλημα να επιλυθεί» πρόσθεσε ο κ.Κρστιτς.