ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για μείωση 25% στις εισφορές

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια Φεβρουαρίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:45
06/04/2020
ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για μείωση 25% στις εισφορές
3
loading

Στο e-ΕΦΚΑ, τον διαδικτυακό τόπο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών του Φεβρουαρίου 2020 για 1.213.257 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, που επικρατούν στη χώρα μας, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές, ως εξής:

 • Την πληρωμή της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία.
 • Την πληρωμή της εισφοράς Φεβρουαρίου 2020 μειωμένης κατά 25%, εφόσον έχουν εξοφλήσει ή εξοφλήσουν, μέχρι τις 10 Απριλίου, την εισφορά του Ιανουαρίου 2020.
 • Την πληρωμή της εισφοράς σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις, με καταβολή της 1ης δόσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, εφόσον εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους.

Αυτές οι επιλογές προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ Α' 75) και παρέχονται στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Διευκρινίζεται ότι:

 • Η πρώτη επιλογή αφορά στους ασφαλισμένους που επιθυμούν να διατηρήσουν το επίπεδο της ανταποδοτικής σύνταξης που έχουν σχεδιάσει, καθώς με τη δεύτερη επιλογή προσαρμόζονται αναλογικά οι συντάξιμες αποδοχές του Φεβρουαρίου 2020 (μείωση 25%).
 • Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή της μειωμένης εισφοράς είναι αφενός μεν να εξοφληθεί το ειδοποιητήριο, μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020 αφετέρου δε να έχει εξοφληθεί η εισφορά του Ιανουαρίου 2020 (ακόμη και αν πληρωθεί στις 10 Απριλίου, μαζί με την εισφορά του Φεβρουαρίου).
 • Η δυνατότητα πληρωμής σε τέσσερις δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις, αφορά μόνον όσους εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που έχουν ανακοινωθεί.

Για 181.414 ασφαλισμένους που δήλωσαν παράλληλα και μισθωτή εργασία, τα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν αργότερα, μετά την επεξεργασία των στοιχείων της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του Ιανουαρίου του 2020 και τον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των εισφορών τους από μισθωτή εργασία και των εισφορών που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώριση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας, με την οποία συνεργάζονται.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Ελεύθερος Επαγγελματίας

  Στο ειδοποιητήριο δεν λέει πουθενά για μείωση 25%.
  Ορίστε και το μήνυμα:

  ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ:
  Α. ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  Β. ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΕ 4 ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ 1ης ΔΟΣΗΣ ΕΩΣ 30/09/2020 ΕΦΟΣΟΝ
  ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ.

 2. avatar Thanosvek

  Αφού πλήττεται η χώρα ολόκληρη κ θέλουν να βοηθήσουν την κατάσταση, πως γίνεται να λένε ότι οι υποχρεώσεις ολων για τους μήνες που δεν δουλέψαμε από υπαιτιότητα άλλων παραγόντων(κορωνοιου)σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβερνησης θα μπουν σε διάφορες ρυθμίσεις.γιατι;ενώ θα έπρεπε να διαγραφούν.πως θα δωσω αν δεν δουλεύω κ όχι από επιλογή μου;θα σας πω εγώ γιατί.απλα για να μας ξανακάνουμε να χρωσταμε.

 3. avatar Νίκος χασάπης

  ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΆΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΈΣ....χρεοκοπήσατε πάλι την Ελλάδα..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει