«Απολύτως δεδομένη» χαρακτήρισε την βούληση της αλληλεγγύης των εταίρων της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχάους και τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ». Εξέφρασε δε τον σεβασμό και την αναγνώριση του Βερολίνου για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, ενώ σε ό,τι αφορά ενδεχόμενα λάθη στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι, πού, πώς οδήγησε σε ποια αποτελέσματα», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποτίμηση του έργου της τρόικας είναι θετική.

«Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες προβλέψεις για την Ελλάδα έπρεπε να αναθεωρηθούν πολλές φορές, για πολλούς και διάφορους λόγους, εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι βρισκόμασταν σε καινούργιο πεδίο. Το ότι εν μέρει δεν έχουμε ακόμη επιτύχει τις προβλέψεις έχει να κάνει και με ορισμένες διαδικασίες στην Ελλάδα, στο ότι δηλαδή συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίστηκαν καθυστερημένα ή ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα δεν ήρθαν τόσο έγκαιρα όσο είχε συμφωνηθεί. Νομίζω είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι, πού, πώς οδήγησε σε ποια αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Κότχαους και πρόσθεσε ότι «όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν την ευελιξία τους να αντιδράσουν στις αλλαγές του πλαισίου, έδειξαν την απαραίτητη ευελιξία και τότε, όταν υπήρξαν καθυστερήσεις, ώστε αυτές να καλυφθούν». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «κοινή βούληση είναι η Ελλάδα να ξανασταθεί στα δικά της πόδια ενισχυμένη και βελτιωμένη, με μια πιο ισχυρή οικονομία – πιστεύω ότι αυτή η βούληση της αλληλεγγύης είναι απολύτως δεδομένη».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την έρευνα που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το έργο της τρόικας, ο κ. Κότχαους αναγνώρισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο κεντρικός δημοκρατικός θεσμός στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι «και οι άλλοι θεσμοί είναι με την μία ή την άλλη έννοια δημοκρατικά νομιμοποιημένοι και ότι και τα εθνικά κοινοβούλια είχαν τεράστια ανάμιξη σε όλη την διαδικασία σταθεροποίησης της Ευρωζώνης». Υπ’ αυτή την έννοια, όπως είπε, είναι πεπεισμένος ότι η συνολική διαδικασία ως τώρα είναι απολύτως νομιμοποιημένη δημοκρατικά. «Όλες οι αποφάσεις συζητήθηκαν και στην Ελλάδα, στην Βουλή. Για άλλη μια φορά: η τρόικα δεν είναι θεόσταλτη, αλλά έχει συσταθεί από όλα τα κράτη-μέλη, από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και από το ελληνικό κράτος, με την παράκληση να συνοδεύσει (διαδικασία). Αυτό είναι μία πολύ ανοιχτή, πολύ διάφανη, διαδικασία. Συνολικά, πιστεύω, η αξιολόγησή μας για την δουλειά της τρόικας είναι θετική», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν το Βερολίνο θα περιέγραφε και την περίπτωση της Ελλάδας ως «success story», όπως έκανε με την Ιρλανδία, ο κ. Κότχαους τόνισε: «Κάνουμε το παν ώστε να στηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας προκειμένου να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και στην Ελλάδα, όταν το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Στα μέσα του 2014 θα αξιολογήσουμε: πού βρίσκεται η Ελλάδα, θα πρέπει ενδεχομένως μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στο τέλος του 2014, να βοηθήσουμε τους Έλληνες για άλλη μια φορά, αλλά σίγουρα σε ένα πολύ χαμηλότερο βαθμό από ό,τι ως τώρα;» και συνέχισε, περιγράφοντας την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος: «Εάν κοιτάξει κανείς συνολικά πώς εξελίχθηκε η οικονομία στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα: όπως πάντα σε τέτοια προγράμματα, είχαμε πρώτα μια σαφή οπισθοδρόμηση. Κατέληξε ωστόσο λέγοντας ότι «βάσει όλων των προβλέψεων και της φθινοπωρινής πρόβλεψης της Κομισιόν, φαίνεται ένα φως στο τέλος του τούνελ», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν μία πολύ οδυνηρή διαδικασία για την Ελλάδα, για αυτήν δίνουμε στον ελληνικό λαό την ύψιστη αναγνώριση και τον ύψιστο σεβασμό, είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι ο δρόμος τον οποίο ξεκίνησαν το Eurogroup και η Ευρώπη στο σύνολό της, μαζί με τους Έλληνες είναι ο σωστός ώστε στο τέλος η Ελλάδα να ξαναγίνει υγιής».