Αδήλωτα τετραγωνικά: Αλλαγές έρχονται στη πλατφόρμα – Διορθώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου

Όσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:28
13/03/2020
Αδήλωτα τετραγωνικά: Αλλαγές έρχονται στη πλατφόρμα - Διορθώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου
1
loading

Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 έχουν οι ιδιοκτήτες για να διορθώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους Δήμους.

Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 30 Μαρτίου αλλά λόγω της αδυναμίας ηλικιωμένων να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν πλέον, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους για να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης, αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας η οποία προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό και τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Δημοσίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί από 27 Φεβρουαρίου, χωρίς κανένα απολύτως δικαιολογητικό, αίτηση για να γίνει διόρθωση ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών.

Μέσω της πλατφόρμας: 

 1.  Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.
 2. Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις για:

-  Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής)

- Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία

- Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ

- Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

Για τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας και  συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλει να υποβληθεί δήλωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται Τ.Α.Π.). Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται  Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Μετά τη παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ εξετάζονται αλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα επιτρέπουν:  

 • Στο διαχειριστή της πολυκατοικίας να διορθώσει τα κοινόχρηστα τετραγωνικά  μέτρα για τα οποία καταβάλλονται δημοτικά τέλη καθαριότητας και  φωτισμού μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.\Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.
 • Τη δήλωση των τετραγωνικών επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκιν κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar PanosGianaros

  ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΜΟΝΟ 5 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΔΡΟΓΕΙΟ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ , , , ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
  ΠΟΥ ΑΝΘΕΙ ΦΑΙΔΡΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ . . . . ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΗΝΕς.
  ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ .
  Μια πλατφόρμα που θα ΠΑΡΕΙ όλα τα ακίνητα που έχω , θα τα παρουσιάζει σε μια στήλη , με όλα τα στοιχεία απο το Ε9 , και θα αναφέρει τα ΔΗΛΩΜΕΝΑ τετραγωνικά.
  Μια στήλη δίπλα που θα απαιτεί να ΣΥΜΠΛΗΡΏΣΩ - ΓΡΑΨΩ -. . . . ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ . ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΥΠΟΘΕΣΗ . . . . ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΛΝΕΙΣ .
  Αν έχω να δηλώσω και άλλους αδήλωτους χώρους , , , να τα δηλώσω απο κάτω . . . !
  ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ και να πληρώσουμε 50 ευρώ,
  και χωρίς απόδειξη ;
  ΓΙΑΤΙ ;
  υ.γ
  ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΕΘΑΜΕΝΩΝ , ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΩΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ , , , ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΩΝ - - - Περιφερομένων έξω απο τα γραφεία της ΔΕΗ που εκδίδουν τα πιστοποιητικά , με κάτι 100άεβρα . . . !
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ . . . ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ . . . !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει