Το Δήμο τους θα πρέπει να επισκεφθούν ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και διαχειριστές πολυκατοικιών για να λύσουν τους γρίφους των τετραγωνικών μέτρων για αποθήκες και γκαράζ που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν τις επιφάνειες των βοηθητικών χώρων στις πολυκατοικίες οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος  με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν το Δήμο τους για να ξετυλίξουν το κουβάρι των τετραγωνικών μέτρων που θα πρέπει να δηλώσουν προκειμένου να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις.

Για τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας και  συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλει να υποβληθεί δήλωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών δεν εισπράττεται Τ.Α.Π.).

Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Τις ελλείψεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων έχει εντοπίσει η ΠΟΜΙΔΑ η οποία προτείνει να γίνουν προσθήκες που θα επιτρέπουν:

  • Στο διαχειριστή της πολυκατοικίας να διορθώσει τα κοινόχρηστα τετραγωνικά  μέτρα για τα οποία καταβάλλονται δημοτικά τέλη καθαριότητας και  φωτισμού μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
  • Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.
  • Τη δήλωση των τετραγωνικών επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.