Εκεί που όλα πήγαιναν καλύτερα για ένα διάστημα για την ευρωζώνη, η οποία επέστρεψε στην ανάπτυξη, ενώ όδευε προς ανάκαμψη και η κατασκευαστική δραστηριότητα μετά από χρόνια, τώρα οι αναλυτές φοβούνται ότι η οικονομία της περιοχής μπορεί να επιστρέφει στις παλιές κακές μέρες.

Και αυτό επειδή οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι επόμενες προβλέψεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα δείχνουν επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση της ανάπτυξης και αυτό επειδή οι χώρες του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, παλεύουν να ανακάμψουν.

Αναλυτές αναμένουν οριακή αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο, ενώ αγκάθι παραμένει η εσωτερική κατανάλωση που συνεχίζει να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ανησυχίες για την εσωτερική κατανάλωση όμως δεν εκφράζουν μόνο οι αναλυτές, αλλά και οι εταιρείες που προειδοποιούν για μειωμένα κέρδη εξ αιτίας αυτού του γεγονότος.

Άλλη μία ανησυχία, ειδικά για τις εταιρείες, είναι το ισχυρό ευρώ, το οποίο δυσχεραίνει τις εξαγωγές και αυξάνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% σε μία προσπάθεια να αναθερμάνει την οικονομία και να δώσει ώθηση στις δαπάνες.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δέχτηκε κριτική για τη μείωση των επιτοκίων και την αποτελεσματικότητα της κίνησης αυτής, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα θεμελιώδη της ευρωζώνης είναι τα καλύτερα στον κόσμο.