Μεγάλες εκπτώσεις φόρου προβλέπονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το σύστημα συλλογής αποδείξεων για το 2014.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα, θα εξασφαλίζουν «γενναία» μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%.

Οι συναλλαγές, για να δίνουν «μπόνους», θα πρέπει να γίνονται με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες αλλά και με φοροκάρτα ή «κάρτα αποδείξεων» όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους και υπολογίζεται πως η συνολική πρόσθετη ωφέλεια για τους φορολογουμένους θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως για παράδειγμα υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές και άλλοι.

Με τη μεγάλη έκπτωση φόρου – που θα φτάνει ακόμα και στο 40%- το υπουργείο στοχεύει επίσης στη διάδοση της φοροκάρτας, αλλά και στην προμήθεια εκ μέρους των επαγγελματιών ειδικών μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS).

Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξουν ισχυρά και δελεαστικά κίνητρα στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους από επαγγέλματα που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και έτσι να χτυπηθεί το μαύρο χρήμα σε συγκεκριμένους κλάδους και επαγγέλματα και να καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.