Επίδομα προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Δίχτυ προστασίας για όσους χάνουν την περιουσία τους ώστε να μην μείνουν στον δρόμο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17:13
27/01/2020
Επίδομα προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
3
loading

Λύσεις στους πολίτες που θα χάνουν την πρώτη τους κατοικία προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση μετά την κατάργησης του καθεστώτος του πλαισίου προστασίας που ισχύει σήμερα.

Η πλήρης παύση της προστασίας από την 1η Μαΐου 2020, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε περιορισμού σε ό, τι αφορά στους πλειστηριασμούς, οδηγεί στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου επιδοματικής στήριξης εκείνων που θα βρεθούν σε θέση αδυναμίας.

Κεντρικός πυρήνας σε αυτό θα είναι ένα δίχτυ προστασίας των νοικοκυριών εκείνων που θα δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και θα αναγκάζονται να αποδεχθούν την πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και της πρώτης κατοικίας τους.

Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει τον νέο πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών που θα έρθει να αντικαταστήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και φιλοδοξεί να είναι έτοιμη να το θέσει σε ισχύ έως το καλοκαίρι, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να αφήσει στην τύχη τους ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η όποια αλλαγή γίνει θα πρέπει να προβλέπει ένα περιβάλλον στο οποίο να μη δούμε και στην Ελλάδα φαινόμενα σαν και αυτά τα οποία είχαν σημειωθεί σε άλλες χώρες που είχαν ανάλογα προβλήματα με κόκκινα δάνεια, όπως η Ισπανία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων που θα ενσωματώσει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και ταυτόχρονα θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Παράλληλα όμως θα κλείνει κάθε παράθυρο σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ωστόσο στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο πλαίσιο, ακόμα και αν είναι αυστηρότερο, να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες να επανενταχθούν στην οικονομική ζωή και, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, να μη βρεθούν στον δρόμο ευάλωτα νοικοκυριά, ή ακόμα και εάν χάσουν την πρώτη τους κατοικία να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Στο νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα πτώχευσης, εφόσον όμως δεχθεί τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, για να καλύψει τις οφειλές του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο σχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη για όσους οφειλέτες χάνουν την πρώτη τους κατοικία με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια να επιδοτούνται ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.

Το στεγαστικό αυτό επίδομα θα δίνεται αυστηρά και μόνο σε όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, ενώ για το ύψος του θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κριτηρίων, όπως για παράδειγμα το εισόδημα, ο αριθμός των μελών νοικοκυριού, ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, υπερήλικοι κ.τ.λ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΥ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΞΕΖΟΥΜΙΣΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΩΣ ΟΦΕΙΛΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕ ΛΗΣΤΡΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ 100ΔΩΝ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΩΡΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΤΑΖΟΝΤΑΣ ΨΙΧΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΥΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ, Ε ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΑΛΗΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ.

  2. avatar Giannis Lechou

    ΕΙΣΤΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΩΝ ΒΡΩΜΕΡΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΙΣΤΑΙ ΜΕΤΟΧΟΙ.ΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΑΛΛΑ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΒΓΑΖΑΝ ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ,ΑΦΟΥ ΤΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΛΑ,ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑΚΙ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.ΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ Η ΕΞΗΝΤΑΡΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ,[...]

  3. avatar ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΣΥΡΙΖΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

    ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΞΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ !!!!! ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ,ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΑΧΡΗΣΤΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει