Αντιμέτωπη με νέες απειλές βρίσκεται η Ελλάδα, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, καθώς χθες δέχθηκε ένα διπλό «χτύπημα». Από τη μία η κυβερνητική κρίση που οδηγεί στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, στον απόηχο των εξελίξεων για την ΕΡΤ και από την άλλη οι νέες ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας από Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες οδήγησαν στην οριστική ρήξη του Αντώνη Σαμαρά με τον Φώτη Κουβέλη.

Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 153 έδρες, εξασφαλίζοντας μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η ΔΗΜΑΡ εξετάζει μια σειρά από επιλογές, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα αποσύρει τους υπουργούς της αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις. Αν και είναι μάλλον απίθανο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται να πιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός την ύστατη ώρα.

Πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι ενισχύεται ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενδεχομένως με την υπουργοποίηση περισσότερων στελεχών του σε θέσεις-κλειδιά.

Όσον αφορά τον Ευάγγελος Βενιζέλο, η Wall Street Journal κάνει λόγο για τον ορισμό του ως υπουργού των Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης.