Μπαράζ μειώσεων στους φόρους για την αγοραπωλησία ακινήτων

Καταργούνται πλήρως οι αμοιβές δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:52
04/05/2013
Μπαράζ μειώσεων στους φόρους για την αγοραπωλησία ακινήτων
6
loading

Μπαράζ μειώσεων στους φόρους για την αγοραπωλησία ακινήτων προαναγγέλλει με αποκλειστική του δήλωση στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται μείωση, έως και πέντε μονάδες στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου σπιτιού.

Πιο αναλυτικά ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Ετσι αν κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ. Μάλιστα καταργούνται πλήρως οι αμοιβές δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων. Η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου καταργείται γεγονός που μειώνει τα έξοδα μέχρι και 1%.

«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς» δηλώνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».

Ο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου ακινήτου αναμένεται να μειωθεί μέχρι και πέντε μονάδες στο 18% από 23% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα οι αλλαγές θα ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα μειωθεί στο μισό ο φόρος μεταβίβασης και παράλληλα αναμένεται να καταργηθούν τα έξοδα.

Η νέα ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, θα συνδυασθεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar vagelis

  Ετσι να βοηθησουμε τους ξενους που θελουν να παρουν σπιτια στην Ελλαδα...

 2. avatar Κωστής

  Σωστό μέτρο για την ενίσχυση της αγοράς.... Εκείνο για τους Δικηγόρους με το πολυαναφέρετε και το ακούσει ο Ρουπακιώτης......

 3. avatar nemesis

  Η τελευταία φράση είναι το κλειδί:´´ θα συνδυαστούν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών´´ δηλαδή αφού θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στη συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο , ίσως και χειρότερο για τον αγοραστή..Μια ζωή προπαγάνδα..Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα..

  1. avatar Κωστής

   Προφανώς , ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, ως φανατικός, είσαι ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ !!!! Αφησε και θα δεις ότι ΚΑΙ ΕΔΩ κάνεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΛΑΘΟΣ !!!!

   1. avatar nemesis

    @Κωστής κ Κώστας Ως συνήθως λέτε την μισή αλήθεια .Οι αντικειμενικές στις πόλεις θα μειωθούν μόνο στις υψηλές τιμές δηλαδή στις ακριβές συνοικίες ενώ στις μεσαίες και χαμηλές τιμές ,δηλαδή στο Θʹ0 % των σπιτιών θα αυξηθούν, αρα παρά την ονομαστική μείωση των φόρων ,τα λεφτά που θα χρειαστεί να δώσει ο αγοραστής θα είναι τι ίδια ή και περισσότερα..Και μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έχω κάνει λάθος..Καλό Πάσχα.

  2. avatar costas2by4

   Νέμεσης, να ξέρεις ότι οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν στα αστικά κέντρα (πόλεις κλπ) και θα αυξηθούν αυτές της επαρχίας (ειδικά αυτές που είναι τριψήφια νούμερα).

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει