Η Αποθεματική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής, (Κεντρική Τράπεζα της χώρας), εισάγεται στην συνεχώς αυξανόμενη ομάδα των κεντρικών τραπεζών, που είναι σε θέση να επενδύσουν στην διατραπεζική αγορά ομολόγων της Κίνας. Η συμφωνία θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα για το άνοιγμα των αγορών κεφαλαίου και την αύξηση της διεθνούς χρήσης του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τη συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στη νοτιοαφρικανική κεντρική τράπεζα να επενδύσει στην κινεζική αγορά χρέους, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος του επενδυτικού προγράμματος.

«Αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει στη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, καθώς και με άλλες χώρες της ομάδας BRICS », αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της PBOC που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της, αργά την Τρίτη.

Η ανακοίνωση συμπίπτει με τη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής – η αποκαλούμενη ομάδα BRICS – που λαμβάνει χώρα στην πόλη του Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Οι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ομάδας, η Κίνα και η Βραζιλία, υπέγραψαν τριετή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων αξίας έως 30 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Η Κίνα επέτρεψε σε ξένες κεντρικές τράπεζες να επενδύσουν στο δίκτυο της εγχώριας διατραπεζικής αγοράς ομολόγων από το 2010, ως μέρος των προσπαθειών του Πεκίνου, να διευρύνει τις «λεωφόρους» επένδυσης στο εξωτερικό για τους κατόχους του γιουάν και κατ’ επέκταση την προώθηση της διεθνούς χρήσης του κινεζικού νομίσματος.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης, του Χονγκ Κονγκ και της Ινδονησίας είναι μεταξύ εκείνων που επενδύουν στην κινεζική αγορά.