Την έγκριση του για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου αναμένεται να δώσει σήμερα το Euro Working Group, καθώς εκτιμάται ότι ύστερα και από την ψήφιση του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή – ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα – το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Εφόσον, η απόφαση είναι θετική τα 2,8 δισ.  ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, και σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να υπάρξει μια τροποποίηση στην καταβολή της δόσης των 2,8 δις ευρώ του Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται, η δόση αυτή μπορεί να εκταμιευτεί με τη δόση των 6 δισ. ευρώ του Απριλίου και ύστερα από τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, η οποία φτάνει στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (συγκεκριμένα τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου).

Αν και η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί για τη δόση του Μαρτίου, δεν αποκλείεται αυτή να εκταμιευτεί μετά την αξιολόγηση και την έκθεση της τρόικας, η οποία αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group (της ομάδας εργασίας που προετοιμάζει τις εργασίες του Eurogroup) αναμένεται να εξετάσει και την οικονομική κατάσταση της Κύπρου.

Χθες ο επικεφαλής του Euro Working Group, ο Αυστριακός Τόμας Βάιζερ υποστήριξε πως έως τα τέλη Μαρτίου η Κύπρος θα πρέπει να έχει λάβει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης, τονίζοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί πώς αυτό θα είναι δομημένο, μια και δεν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες της διάσωσης.

Όπως είπε, το χρέος της Κύπρου θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο, χωρίς να απαιτηθεί αναδιάρθρωση ή να αναγκαστούν οι καταθέτες των τραπεζών να υποστούν απώλειες, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στη δημοσιονομική πειθαρχία, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε ιδιωτικοποιήσεις ευρείας κλίμακας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για άλλη μια φορά στην ανάγκη συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα, ο οποίος – όπως είπε – είναι από πέντε έως οκτώ φορές το μέγεθος του ΑΕΠ της Κύπρου.