Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα νέο γύρο αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να στηρίξει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, η οποία απειλείται από την πολιτική διαμάχη για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Fed θα επεκτείνει, όπως θεωρείται βέβαιο, τις αγορές ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας που λήγει με ένα πρόγραμμα δημιουργίας χρήματος.

Τα μέλη της Fed είναι επίσης πιθανόν ότι θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους πως θα συνεχισθούν οι αγορές ομολόγων έως ότου βελτιωθούν ουσιαστικά οι προοπτικές της αγοράς εργασίας. Η μείωση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ το Νοέμβριο στο 7,7% από 7,9% τον Οκτώβριο προέκυψε κυρίως από εργαζόμενους που βγαίνουν εκτός του εργατικού δυναμικού, γεγονός που πιστεύεται ότι απογοήτευσε την κεντρική τράπεζα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, καθώς το τελευταίο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Fed οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να το αντικαταστήσουν με ένα νέο πρόγραμμα ύψους 45 δισ. δολαρίων ανά μήνα. Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο τελευταίο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πωλήσεις και ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιου χρέους, οι νέες αγορές κρατικών ομολόγων θα αυξήσουν περαιτέρω τον ύψους 2,8 τρισ. δολαρίων ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης ότι η Fed θα συνεχίσει να αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια αξίας 40 δισ. δολαρίων, διατηρώντας τις συνολικές μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 85 δισ. δολάρια. «Θέλουμε να δούμε συνεχή βελτίωση στις αγορές εργασίας βραχυπρόθεσμα και η νομισματική πολιτική πρέπει να ενθαρρύνει την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βοστόνης την περασμένη εβδομάδα.