Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, εξετάζει η Ευρωζώνη. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η παράταση του χρόνου προσαρμογής θα είχε κόστος μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ.

«Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί το κόστος και η χρηματοδότηση», δήλωσε η ίδια πηγή την επομένη της προπαρασκευαστικής συνόδου εργασίας (Euro Working Group) της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

«Αυτό σημαίνει ένα νέο κόστος και νέα πολιτικά προβλήματα. Αλλά τα 20 δισ. ευρώ, όταν υπάρχει άνοδος, δεν είναι κάτι το καταστροφικό, ακόμη κι αν είναι πολιτικά δύσκολο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη αυτού του κόστους, μέσω μιας μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν την Ελλάδα, επισημαίνει ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει επειδή «θα έπρεπε να μειωθούν τα επιτόκια για όλες τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα» οικονομικής βοήθειας.

«Αυτό που επείγει είναι η αποδέσμευση της δόσης της βοήθειας, τουλάχιστον ενός μέρους, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα», τονίζει.