Την εκτίμηση πως η Ευρωζώνη, η οποία χθες έθεσε και επισήμως σε λειτουργία τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με αποθεματικό 500 δισ. ευρώ, έχει ακολουθήσει «μία πιο πολλά υποσχόμενη οδό» για την επίλυση της κρίσης, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Γκάιτνερ, ο οποίος επισκέπτεται το Νέο Δελχί προτού μεταβεί στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα στο Τόκιο, δήλωσε πως θα συναντηθεί με τους ευρωπαίους ομολόγους του και αναμένει να δει «προς τα πού θα κατευθυνθούν στη συνέχεια».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΚΤ προκειμένου να καθησυχαστούν οι διεθνείς αγορές, αλλά δεν παρέλειψε να επαινέσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ισπανία και η Ιταλία για να ευοδωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας.

«Πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί στην Ισπανία και την Ιταλία, σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μία καλύτερη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Σημείωσε, μάλιστα, πως είναι «σχετικώς πεπεισμένος» πως η Ουάσιγκτον μπορεί να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις, που βρίσκονται ενώπιόν της καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να βυθιστεί εκ νέου σε ύφεση λόγω των σημαντικών αυξήσεων στους φόρους και την περικοπή δαπανών, το επονομαζόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο», οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το επόμενο έτος, εκτός εάν το Κογκρέσο συμφωνήσει να τις ακυρώσει, ή να τις καθυστερήσει.