Για κρίση εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ κάνει λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γερμανία, ενώ επανέλαβε την αρνητική της στάση έναντι του ευρωομολόγου.

Οπως προειδοποιεί, η Γερμανία δεν θα αποφύγει τις συνέπειες της κρίσης. Το εργατικό κόστος, όπως είπε, παραμένει αρκετά υψηλό, υπονοώντας ουσιαστικά πως η λιτότητα στην Ευρώπη θα συνεχιστεί.

Σε ομιλία της, αυτή την ώρα, στην Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών απέρριψε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου τονίζοντας ότι «η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν θα λύσει την κρίση» κι υποστήριξε πως οι όποιες «διασώσεις» πρέπει να συνοδεύονται από «υπευθυνότητα».

«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές ότι μερικά κράτη της ευρωζώνης μπορούν να αποπληρώσουν μακροπρόθεσμα τα χρέη τους. Ο κόσμος αναρωτιέται πόσο ανταγωνιστικές είναι οι χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα δήλωσε πως είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στην ευρωζώνη μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών πριν εγκαθιδρυθεί ένα σώμα που να επιβλέπει και να έχει ισχυρά δικαιώματα παρέμβασης.

Η ίδια πρόσθεσε πως το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας είναι πιθανό να φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ φέτος και πως η χώρα χρειάζεται να συνεχίσει να ενισχύει την εσωτερική ζήτηση.