Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα στείλει αύριο στους 17 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης έναν κατάλογο με δυνητικές επιλογές όσον αφορά το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων από τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Οι επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών θα έχουν περίπου 24 ώρες για να εξετάσουν αυτές τις επιλογές πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που θα γίνει την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Μάριο Ντράγκι, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Την ίδια ημέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα ταξιδεύει στη Μαδρίτη, όπου θα έχει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Οι δυνητικές επιλογές που εξετάζονται από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στόχους για τα spreads τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ενώ ένας από αυτούς είπε ότι συζητήθηκε επίσης να γίνονται αγορές από τη Φρανκφούρτη σε ένα φάσμα στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο σε κρατικά ομόλογα.

Η έλλειψη μίας σαφούς προτίμησης (από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ) για τη μορφή της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, η πολυπλοκότητα του θέματος και η έλλειψη χρόνου αυξάνουν τον κίνδυνο ότι ο κ. Ντράγκι δεν θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους της γερμανικής τράπεζας Commerzbank και της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase, αναφέρει το Bloomberg.

Οι δύο από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει να μην αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειες του προγράμματος μέχρι την απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

«Ο Ντράγκι θα είναι γενικόλογος και θα έπρεπε να είναι έτσι. Θα επαναλάβει το ζήτημα των όρων (σ.σ.: ότι προϋπόθεση για την αγορά των ομολόγων μίας χώρας θα είναι να υπογράψει αυτή μνημόνιο με την ΕΕ για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει), ότι θα είναι αρκετό αυτό που θα κάνει η ΕΚΤ και ότι ο στόχος αυτών των παρεμβάσεων, αν γίνουν, θα είναι να αποτραπεί η κερδοσκοπία για τη διάσπαση της Ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit στο Λονδίνο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνει η συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ προσθέτει ότι λίγοι αναλυτές αναμένουν ότι ο κ. Ντράγκι θα μειώσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα. «Ο,τιδήποτε κι αν ανακοινωθεί στη συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ, δεν θα πρέπει κανείς να χάνει από μπροστά του τη μεγαλύτερη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης που υποχωρεί και πάλι σε βαθύτερη ύφεση», δήλωσε στέλεχος της χρηματοπιστωτικής εταιρίας Jefferies.