«Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί. Είναι επίσης σαφές ότι θα κοστίσει περισσότερα χρήματα εάν δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους» δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Τόνισε δε ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος θα ληφθεί μετά τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της τρόικας.

Ερωτηθείς πάντως για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στην ίδια συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Spiegel σήμερα, κάλεσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να λάβει άμεσα τις αποφάσεις του όσον αφορά τη συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.

Ενώ αναφορικά με τη διαδοχή του στην προεδρία της Ευρωζώνης, εκτίμησε ότι ο νυν Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, «πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για να γίνει πρόεδρος του Eurogroup» ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του αξιώματος ενός Ευρωπαίου προέδρου, ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της ΕΕ.

Πρότεινε μάλιστα σε πρώτη φάση συγχώνευση των αξιωμάτων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Κομισιόν.