Χαμηλότερους τόκους από τους ιδιώτες θα πληρώνει το δημόσιο

Λόγω οικονομικής κρίσης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20:37
29/06/2012
Χαμηλότερους τόκους από τους ιδιώτες θα πληρώνει το δημόσιο
6
loading

Με ισχυρότατη πλειοψηφία (10-3) το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αποφάνθηκε ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές η νομοθετική εκείνη διάταξη που προβλέπει ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο (από 8,75% έως 12,25%).

Τα μέλη του ΑΕΔ, δεχόμενα την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Παν. Ευστρατίου, αποφάνθηκε ότι λόγω της οξείας δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και προς αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, δεν αντιβαίνει στις επιταγές των άρθρων 4 (ισότητα) και 25 (αρχή αναλογικότητας) του Συντάγματος η διαφοροποίηση αυτή στην καταβολή τόκων υπερημερίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών.

Η υπόθεση αυτή απασχόλησε το ΑΕΔ κατόπιν αντιθέτων αποφάσεων μεταξύ Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (απόφαση 2812/2011) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ η επίμαχη διάταξη που προβλέπει τη διάκριση μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών ως προς το ύψος του τόκου και παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στο ΑΕΔ λόγω της διχογνωμίας (αντίθετων αποφάσεων) μεταξύ των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος με σειρά αποφάσεών του (1127/2010, 1128/2010 κ.λπ.) έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η επίμαχη διάκριση για την επιβολή του τόκου και δεν αντιβαίνει στην ΕΣΔΑ.

Η επίμαχη απόφαση θα δημοσιευθεί με την είσοδο του νέου δικαστικού έτους (16 Σεπτεμβρίου 2012).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar vasilis

  οπως καταλαβατε οι νομοι ειναι ενα λαστιχο που το τεντωνει ο καθενας οπως θελει .

 2. avatar Κωνσταντινος

  Η απολυτη προδωσια!!!

 3. avatar eltassos

  ακομη και εκει προδοτες

 4. avatar aggelos

  Ανεξαρτητη δικαιωσινη.Η ζυγαρια προς τα που γερνει? Παντοτε εκει που τα π........νει.

 5. avatar Frappes

  Ρε, οχι 8,75 αλλα 45% επιτοκιο να μου βαλετε ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΡΑΓΚΟ!!!!! Αυτα που σας χρωσταω θα τα ξεπληρωνα με βαση αυτα που επαιρνα. Τωρα που παιρνω τα μισα ^^ θα παρετε...

 6. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚ.

  Σωστή απόφαση!!!!!!!!!!! Σου χρωστά το Δημόσιο, δεν μπορείς να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου εξ αιτίας του, αυτό επιβαρύνεται με επιτόκιο 6% και εσύ που του χρωστάς επιβαρύνεσαι με τα διπλά. Να χαρώ συλλογισμό των "σοφών".
  Λες και η κρίση έχει πλήξει μόνο το δημόσιο, ενώ οι ιδιώτες δεν έχουν που να ξοδέψουν τα εισοδήματά τους.
  Τι άλλο θα ακούσουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει