Ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε σήμερα πως θα ενταχθεί σε ομάδες ανάλυσης στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στην Ουάσιγκτον όταν εγκαταλείψει την θέση του, στα τέλη της εβδομάδας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ζέλικ τόνισε πως θα ενταχθεί στις τάξεις του Κέντρου Μπέλφερ για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Υποθέσεις στο Χάρβαρντ και στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσιγκτον, όταν εγκαταλείψει το διεθνές θεσμικό όργανο για την παγκόσμια ανάπτυξη στις 30 Ιουνίου, θέτοντας τέλος στην 5ετή θητεία του.

Ο Ζέλικ θα είναι ο πρώτος τη τάξει επισκέπτης αναλυτής στο Πίτερσον και τακτικό μέλος στο Κέντρο Μπέλφερ, το οποίο συνδέεται με τη Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι στο Χάρβαρντ.

«Ευελπιστώ ότι θα εργαστώ πάνω στη διασταύρωση των οικονομικών με την ασφάλεια, στην εφαρμογή της ιστορίας στα σημερινά θέματα πολιτικού σχεδιασμού. Αμφότερα τα ινστιτούτα βρίσκονται στην αιχμή των ερευνών και της δημιουργίας πολιτικής και στο παρελθόν είχα επωφεληθεί πολύ και από τα δύο», τονίζει ο Ζέλικ.

Ο Ζέλικ, που προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, είχε θητεύσει ως αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο και αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ενώ από πολλούς θεωρείται ως επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου ο ρεπουμπλικάνος αντιπρόσωπος Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ντάρμουθ με σπουδές σε φυσική και ανθρωπολογία, αναλαμβάνει τη διεύθυνσή της από την 1η Ιουλίου.