Στην ανακοίνωση αποδοχής της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναβάθμιση των δικαιοδοσιών του ESM και την υπαγωγή του στην κοινοτική νομοθεσία, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει ονομασία, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτή τη γνωμοδότηση αναφέρθηκε το μέλος της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, σε ομιλία του στο Βερολίνο. «Η αποστολή και οι στόχοι του ESM δεν είναι νομισματικοί αλλά περισσότερο δημοσιονομικοί και οικονομικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση της Ε.Ε. αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα αν και είναι απαραίτητες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ιδίως αναφορικά με την ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ESM.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι ένας ενδεχόμενος νομικός ανασχεδιασμός του ESM δεν θα πρέπει να μειώνει την ευθύνη των κρατών- μελών για τις δράσεις του.

«Υπάρχει μία πρόταση η, σε διακυβερνητικό επίπεδο, συμφωνηθείσα Συνθήκη για τον ESM να τροποποιηθεί και να υπαχθεί στο Κοινοτικό Δίκαιο. Ωστόσο, εάν ένα τέτοιο μέτρο πρόκειται να υπονομεύσει το δικαίωμα των κρατών -μελών να έχουν λόγο, τότε θα πρέπει να απορριφθεί. Η σύνδεση μεταξύ δράσεων του ESM και ευθύνης δεν θα υπάρχει πλέον, καθώς είναι τα κράτη-μέλη που είναι υπεύθυνα για τους κινδύνους που αναλαμβάνει ο ESM», κατέληξε.