Την εκτίμηση ότι τα μετατρέψιμα ομόλογα που θα δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες στην επόμενη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα καλύψουν τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των ιδρυμάτων εκφράζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που δημοσιοποίησαν σήμερα με τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες μετά τις απώλειες PSI: Η ανακεφαλαιοποίηση θα μειώσει τον κίνδυνο».

Η επενδυτική τράπεζα τοποθετεί στα 24,3 δισ. ευρώ τις προ φόρων απώλειες των Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank από το PSI, υπογραμμίζοντας πως μόνον η Alpha δεν εμφάνισε το 2011 αρνητικά ιδία κεφάλαια.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως τα 18 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες διασφαλίζουν τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια και διατηρούν σταθερό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι αναλυτές της Goldman σημειώνουν πως οι λεπτομέρειες σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες από την αξιολόγηση Blackrock δεν είναι γνωστές και πως αναμένουν ότι οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων θα καλυφθούν από τα μετατρέψιμα ομόλογα (Contingent Convertible Βonds – CoCos).

Η Goldman Sach σημειώνει πως ενώ το ΔΝΤ δείχνει την προτίμησή του στην συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, η χαμηλή λογιστική αξία των τραπεζών θα καταστήσει δύσκολη την ενθάρρυνση των επενδυτών να μετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Η Goldman Sach έχει αναστείλει την αξιολόγηση των τιμών-στόχων για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζας Πειραιώς, διότι δεν υπάρχει επί του παρόντος επαρκή βάση για τον καθορισμό τους.