Κοντά στην αποκρυστάλλωση των όρων για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ οι βασικές πτυχές της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης αναμένεται να παρουσιασθούν αύριο, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Χθες, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, είχε συνεργασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, και το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση εξετάσθηκε το περιεχόμενο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, που θα προσδιορίσει τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών και τους όρους λήψης κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοδοτικής Στηρίξεως.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η λύση, που προκρίνεται και φαίνεται να φέρει την έγκριση της τρόικας, ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς διαχωρίζει τη ζημία που προέκυψε από την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων (PSI) και από τις επιπτώσεις της μελέτης της BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Πάντως, σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για τα ομόλογα, που θα διαθέσει το EFSF, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται πως το EFSF θα δανείσει στην Ελλάδα 48 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ενώ 25 δισ. ευρώ εξ αυτών θα διατεθούν άμεσα. Τα ομόλογα του EFSF θα δοθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σημειώνεται πως το ΤΧΣ δύνανται να χρησιμοποιεί μετατρέψιμα ομολόγα. Θα κατέχει δε τις μετοχές του για μια περίοδο δύο ετών, με δυνατότητα παρατάσεως για δύο επιπλέον έτη.

Σημειώνεται πως όσες τράπεζες αντλήσουν από την αγορά τουλάχιστον το 10% των κεφαλαίων, που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, θα παραμείνουν διοικητικά ανεξάρτητες και θα έχουν μετά από περίοδο δύο ή τεσσάρων ετών την ευκαιρία να επαναγοράσουν τις μετοχές, που εξέδωσαν υπέρ του ΤΧΣ.

Τα δικαιώματα ψήφου του ΤΧΣ θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις. Τέλος, τα δικαιώματα ψήφου του για τις κοινές μετοχές, που θα κατέχει, θα εξαρτώνται από το μέγεθος της εισφοράς κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές, μέσω κοινών μετοχών.