Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών φυσικών και νομικών προσώπων.

Τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή προβλέπει πως μόνον τα άτομα και τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με υπερήμερες οφειλές 75.000 ευρώ που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η ρύθμιση αυτή προέβλεπε τακτοποίηση των χρεών σε βάθος πενταετίας ήτοι σε 60 δόσεις. Πλέον οι δόσεις μειώνονται σε 24, δηλαδή ο χρόνος αποπληρωμής μειώνεται στα δύο έτη.

Σημειώνεται ότι οι δόσεις καταβολής των χρεών μπορούν να αυξηθούν και πέραν των 24 αν αποδειχθεί αδυναμία του οφειλέτη να καταβάλει το χρέος του στη διάρκεια των δύο ετών.

Επίσης διευκρινίζεται ότι θα παραμένει σε ισχύ τυχόν ποινική δίωξη σε βάρος των οφειλετών ακόμη και αν αυτοί υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται στην περίπτωση μη εξόφλησης των δόσεων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.