Τα 23 απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση ακινήτου

Η γραφειοκρατία φέρνει κόστος σε χρήμα και χρόνο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:11
29/09/2017
Τα 23 απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση ακινήτου
4
loading

Στα χρόνια της κρίσης οι μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές) έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Οι περισσότερες πωλήσεις ακινήτων στην αγορά γίνονται σε «σκοτωμένες» τιμές.

Αυτό που δεν άλλαξε και κυρίως δεν βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια είναι η γραφειοκρατία που συνεχίζει να πλήττει κάθε μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα.

Όχι ένα, όχι δύο, όχι τρία αλλά… είκοσι-τρία δικαιολογητικά απαιτούνται για τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβίβασης ακινήτου για οποιαδήποτε αιτία στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό για τους φορολογούμενους; Κόστος σε χρήμα και χρόνο.

Ανάλογα με τη συναλλαγή που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν:

1. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας πωλητή: Σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο ακινήτου, επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, τη διανομή κοινών ακινήτων, την ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ή, μόνο σε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία, αντί του ανωτέρω αποδεικτικού ενημερότητας, βεβαίωση οφειλής του μεταβιβάζοντος προς το Δημόσιο, με τον όρο της παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα της αγοραπωλησίας και της απόδοσής του στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο ή την Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα, που θα χορηγήσει το δάνειο.

2. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Σε κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία, με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό και σε αποδοχή κληρονομιάς, για τα τελευταία πέντε έτη, ότι ο φορολογούμενος για το ακίνητο αυτό έχει εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο βάσει δήλωσης όλων των αναγραφόμενων ετών/έχει απαλλαγεί βάσει δήλωσης και για τα ίδια ως άνω οριζόμενα έτη έχει εξοφλήσει τον ΦΑΠ και τον ΕΝΦΙΑ/έχει ρυθμίσει ή διαζευκτικά ή σωρευτικά με το παραπάνω πιστοποιητικό.

3. Πιστοποιητικό Δ.Ο.Υ. περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας – δωρεάς

4. Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου ή Φ.Π.Α. στη Δ.Ο.Υ. του ακινήτου

5. Δήλωση φόρου υπεραξίας στη Δ.Ο.Υ. εισοδήματος πωλητή, αν απέκτησε το πωλούμενο ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία μετά την 1-1-2013 (υπό αναστολή μέχρι την 31-12-2016).

6. Πιστοποιητικά / δηλώσεις για μη οφειλή προς Ο.Τ.Α. κλπ.

7. Βεβαίωση δήμου περί υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας ή μη οφειλής εισφοράς σε χρήμα

8. Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας

9. Βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας

10. Πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή

11.Τοπογραφικό διάγραμμα γεωτεμαχίου από τοπογράφο

12. Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη περί πολεοδομικής νομιμότητας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

13. Αντίγραφο οικοδομικής άδειας αν ακίνητο κτίστηκε μετά τις 14-3-1983

14. Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου

15. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος αν βρίσκεται εντός κτηματολογίου

16.Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ότι το γεωτεμάχιο έχει περιληφθεί στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης του Εθνικού Κτηματολογίου.

17. Πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ότι η μεταβιβαζόμενη έκταση, χαρακτηρίζεται ως μη δασική ή δασική

18. Βεβαίωση δασαρχείου περί «ΑΚΑΙΑΣ» των μεταβιβαζόμενων ιδιωτικών δασών

19. Δήλωση προς το Δασαρχείο σε περίπτωση μεταβίβασης ιδιωτικού δάσους ή δασικής έκτασης πάνω από 50 στρέμματα

20. Άδεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση κατάτμησης δασικής ιδιοκτησίας

21. Πιστοποιητικό της διεύθυνσης Δασών ή του Κτηματολογικού Γραφείου σε περίπτωση που η μεταβιβαζόμενη έκταση βρίσκεται σε περιοχή στην οποία έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες

22. Απόφαση της περιφέρειας περί άρσης της απαγόρευσης αγοράς ακινήτου σε παραμεθόρια περιοχή από φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα εκτός των κρατών μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών

23. Βεβαίωση του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων για μη οφειλή από αρδευτικά τέλη και εισφορές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΚΡΙΣ

  Πουλάω όλα τα υπάρχοντα μου γιατί εδώ και κάτι μήνες σητίζομαι με ότι και ότι, από την φιλική καλοπροαίρεση φίλων και γνωστών καθώς το μέγιστο σύνταξης ύψους 359 από 495 έως το 2010, πάει υπέρ εξόφλησης δανείων, ΕΝΦΙΑ, έξτρα φόρους, υπέρ αλληλεγγύης των φτωχών, και ότι άλλο έχει σκαρφιστεί και συνεχίζει να σκαρφίζεται ο μεγαλοπράγμων και πολλά υποσχόμενος Πρωθυπουργός της πείνας και της απόλυτης ντροπής και εξαθλίωσης μας. Ωστόσο λόγω αδυναμίας πληρωμής ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΣ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΗΣ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ΤΟΥ!!!! αδυνατώ και να προχωρήσω στην ολική διεκπεραίωση πώλησης!!! ΕΛΕΟΣ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΟΣΜΕ. ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΔΕΧΤΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

 2. avatar ΚΑΑ

  α λ ο ι μ ο ν ο !!!

 3. avatar Ρε παιδια ενα σπιτακι θελω να αγορασω 120τμ σε χωριο…Ποσο κοστιζουν ολα αυτα

  ..

 4. avatar φοτ

  Εεε πως αλλιώς θα γίνουν συνεταιράκια στον ιδρώτα μας οι κάθε έιδους Μανδαρίνοι και πολιτικάντηδες.

  Φκιάχνουμε γραφειοκρατικά τερτίπια για να τρώμε τον ιδρώτα του καθε ενος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει