Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέκλεισαν σήμερα το ενδεχόμενο να αρχίσουν νέες συνομιλίες για νέα οικονομική βοήθεια στην Ουγγαρία έως ότου εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν είναι μόνο να ζητούνται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Είναι επίσης και η παροχή εγγυήσεων για τους διεθνείς παράγοντες… ότι είστε σε θέση να σέβεστε και να διασφαλίζετε την οικονομική σταθερότητα των πόρων που θα λάβετε από τους εν λόγω εταίρους» πρόσθεσε. «Αυτό είναι που διακυβεύεται τώρα».

Ο ούγγρος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Τάμας Φέλεγκι απηύθυνε από την Βουδαπέστη έκκληση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ «χωρίς προϋποθέσεις».

«Η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει ξεκάθαρα την επίτευξη της συμφωνίας» σημείωσε ο Φέλεγκι, λέγοντας όμως ότι «θα αντιδράσει σε όλες τις ανησυχίες και ενστάσεις του ΔΝΤ και, αν είναι σωστές, να τις αποδεχτεί εφόσον είναι σύμφωνες με τα συμφέροντα της χώρας».

«Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ καθυστερούν την απόφαση για την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για βοήθεια με την Ουγγαρία, ενώ η Επιτροπή εξετάζει τη νομιμότητα μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο της χώρας την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου που ίσως επηρεάσει την ανεξαρτησία της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας» πρόσθεσε.