Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου, από το επίπεδο «Α+» σε «Α», στο οποίο τοποθετεί έντεκα αυτοδιοικήσεις της Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πόλη του Μιλάνου, της Γένοβας και της Μπολόνιας, τις περιφέρειες της Μάντοβας και της Ρώμης, τους νομούς με πρωτεύουσες την Περούτζια, την Γένοβα, την Μπολόνια, την Τεργέστη, την Αγκόνα και το Παλέρμο.

Η απόφαση θεωρείται συνέπεια της πρόσφατης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας ολόκληρης της χώρας και σειράς ιταλικών τραπεζών από τον αμερικανικό οίκο.

Στο μεταξύ ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι «εντός των επόμενων ημερών θα συγκεκριμενοποιηθεί η δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «ήδη τα μέτρα που εγκρίθηκαν πριν δυο εβδομάδες από το ιταλικό κοινοβούλιο, περιέχουν είκοσι επτά σημεία και πρωτοβουλίες, που πρόκειται να ευνοήσουν σίγουρα το αναπτυξιακό σύστημα της Ιταλίας».

Ο υπουργός οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, πρόσθεσε ότι «η αρχή θα γίνει από τις υποδομές και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλοι τομείς».

Σύμφωνα με τον Τρεμόντι «η κρίση συνεχίζεται, με επίκεντρο την Ευρώπη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τα συνηθισμένα καθημερινά μέσα. Χρειάζονται έκτακτα μέσα και παρεμβάσεις και σε αυτό ακριβώς, επικεντρώνεται η όλη προσπάθειά».