Κλοιό στις «γκρίζες» μισθώσεις κατοικιών ιδιωτών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, όπως η Airbnb και η Ηomeaway – μία μέθοδος πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και στους τουρίστες που έρχονται για διακοπές στη χώρα – στήνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή που οδηγεί σε απώλειες εσόδων που υπολογίζονται περί τα 270 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα με αυτόν τον τρόπο και η διασταύρωση των στοιχείων τους με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης.

Τα ποσά του ενοικίου θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης ενοικίων.

Επιπλέον, θα προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο σε κείνους που δεν θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αλλά θα συνεχίζουν να νοικιάζουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

Παράλληλα, θα επιβληθεί ένα τέλος της τάξης του 3% για κάθε συναλλαγή μέσω της πλατφόρμας.

Στην Ελλάδα, τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου ξεπερνούν τις 30.000 ενώ οι βίλες με σήμα του ΕΟΤ ξεπερνούν τις 6.000. Οι τιμές ενοικίασης ποικίλουν ανάλογα με το ακίνητο και την περιοχή που βρίσκεται.