Έφοδο σε μπαρ και εστιατόρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε από αργά το βράδυ της της Παρασκευής μέχρι σήμερα τα ξημερώματα κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (πρώην ΣΔΟΕ). Ο έλεγχος εντάσσεται στο σαφάρι των ελέγχων που ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε όλη τη χώρα, με έμφαση σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ), όπως μεταδίδει το voria.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο επρόκειτο να ελέγξει όλο το βράδυ συνολικά περί τα δέκα καταστήματα και επιπλέον να διερευνήσει τρεις καταγγελίες (σσ: που δεν έχουν σχέση με τα καταστήματα που εμφανίζονται στα βίντεο) για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Το επιχειρησιακό πλάνο της ΓΓΔΕ περιλαμβάνει τη διενέργεια περίπου 30.000 προληπτικών ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. και μεγάλο αριθμό στοχευμένων τέτοιων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε όλη την επικράτεια.

Στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και η αύξηση των δημοσίων εσόδων ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Οι έλεγχοι θα διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής. Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ, οι έλεγχοι αυτοί δεν αποσκοπούν μόνον στη διαπίστωση τυπικών παραβάσεων μη έκδοσης στοιχείων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά του φορολογούμενου, οι οποίες θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.