Σκληρή κόντρα ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στους θεσμούς, Νικόλα Τζιαμαρόλι ξέσπασε στο συνέδριο του Economist.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», ανέφερε στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, εκφράζοντας, ωστόσο, την προτίμηση της κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

«Η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5%- 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα», δήλωσε. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «η ευαρέσκεια αποτελεί αρνητικό ρίσκο» για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

«Απάντηση» στον κ. Χουλιαράκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έδωσε, από το βήμα του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στους θεσμούς, Νικόλα Τζιαμαρόλι. Όπως είπε ο κ. Τζιαμαρόλι, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό, «έχετε αναλάβει δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018», προσθέτοντας ότι «βεβαίως μπορείτε να διαπραγματευτείτε αλλά προς το παρόν η δέσμευσή σας είναι αυτή».