Το προσχέδιο ενός νέου Μνημονίου με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 κυκλοφορεί μεταξύ των δανειστών, και περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Το προσχέδιο αυτό της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, έρχεται προκειμένου να λυθεί το αδιέξοδο με το ΔΝΤ ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Συμφωνά με το αμερικανικό δίκτυο, τα μέτρα θα καλύπτουν την ενδεχόμενη απώλεια των στόχων που έχουν τεθεί, σε ύψος μέχρι και 2% του ΑΕΠ. Στόχος είναι φυσικά το 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και αυτό θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές στον ΦΠΑ, τη φορολογία και το ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Το προσχέδιο προβλέπει εντός του Ιουνίου την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή πρακτικών που θα προσαρμόσουν τη φορολογία με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με τη διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων.