Την εκτίμηση ότι το έλλειμμα θα μειωθεί ανεξαρτήτως του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας αν τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΜΠΔΣ) εφαρμοστούν όπως έχουν σχεδιασθεί, διατυπώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Πρόβλημα θα προκύψει αν με διάφορα προσχήματα δεν εφαρμοσθούν κάποια από τα μέτρα μείωσης των δαπανών ή αύξησης των εσόδων, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Το πρόσχημα της μεγαλύτερης ύφεσης για αναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων του ΜΠΔΣ μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί στη συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η καλλιέργεια προσδοκιών βαθύτερης της αναμενόμενης ύφεσης στην οικονομία είναι αδιέξοδη πολιτική καθώς υποβαθμίζει την σημασία της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών αλλαγών που πραγματοποιούνται, καταβαραθρώνει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, και αργά ή γρήγορα αυτό-εκπληρώνεται.

Θα ήταν προτιμότερο να εξηγηθεί γιατί μειώνονται συνεχώς οι δημόσιες επενδύσεις και γιατί δεν ενεργοποιείται το ΕΣΠΑ, γιατί δεν απελευθερώνονται ταχύτερα οι αγορές και γιατί μετά από ενάμιση χρόνο λήψης σωρείας μέτρων προς την σωστή κατεύθυνση, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται ως μάνα εξ ουρανού. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να βελτιωθεί η παροχή ρευστότητας στην οικονομία.

Το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίνεται με όσους πόρους διαθέτει αλλά μόνον εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, εάν δηλαδή σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην επιδιωκόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.