Με μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ απαντά η κυβέρνηση στις αντιδράσεις μετά την πρότασή της για επιβολή ΦΠΑ 23% την ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει τα εξής:

– Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. Δηλαδή θα έχουν μηδενικό ΦΠΑ.

– Επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 6% στα φροντιστήρια και τα ΙΙΕΚ. Αφορά γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους για ξένες γλώσσες ή για ενισχυτική διδασκαλία.

– Επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 13% στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

– Θα συνεχίσουν να εξαιρούνται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία.

Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προϊδέασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης – Δεν αναφέρονται ισοδύναμα μέτρα

Συνεδρίασαν από κοινού υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Στην συνεδρίαση υπήρξε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Επίσης, αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%)

Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.

Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%

Τέλος, υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για το πόρισμα της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Γύρω από το οποίο υπήρξε αναλυτική συζήτηση. Στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση.

Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.