Σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών μετά από τις συστάσεις του πρόεδρου Ομπάμα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ηγηθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού τα οποία υποστηρίζουν ότι η Γερμανία έχει ήδη κάνει αρκετά.

Η κυρία Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομίας Βόλφανγκ Σόιμπλε θα ενημερώσουν τους βουλευτές στο Βερολίνο σήμερα το απόγευμα, σχετικά με την πρόοδο των διαδικασιών για τη θέσπιση ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα. Την ίδια ώρα η στάση της Γερμανίας αυξάνει την ένταση με τους κεντρικούς τραπεζίτες και προκαλεί διαφωνίες στο εσωτερικό, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Αυτός είναι ένας κύκλος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να τετραγωνίσει», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Commerzbank Κρίστοφ Ρίγκερ. Κάνοντας έκκληση στους κατόχους ομολόγων να συνεισφέρουν με ένα σημαντικό ποσό στη διάσωση, ο κύριος Σόιμπλε συγκρούεται ανοιχτά με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κύριο Τρισέ, αναφέρει ο Ρίγκερ. «Είτε ο Σόιμπλε θα μετριάσει κάπως την πρόταση του ή η ΕΚΤ θα χρειαστεί να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις. Ένας θα πρέπει να υποχωρήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ, για άλλη μία φορά, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην κρίση χρέους της Ελλάδας και στο θυμό των ψηφοφόρων στο εσωτερικό της Γερμανίας. Πρέπει να λάβει υπόψη της τόσο τους ψηφοφόρους της όσο και τους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι της ζητούν να επισπεύσει την απάντηση της.