Με φυλάκιση απειλούνται όσοι δηλώνουν ανακριβή ποσά αποδείξεων, προκειμένου να τύχουν του μπόνους φόρου 10%, ενώ θα γίνουν και εξονυχιστικοί έλεγχοι ακόμα και έναντι όσων έχουν επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ.

Το πρόβλημα που εντοπίστηκε με το μπόνους φόρου, λόγω της έλλειψης πλαφόν, έρχεται να αντιμετωπίσει τώρα -με υστέρηση ενός έτους- το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απειλεί όσους:

1. Το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα. Δεν μπορεί κάποιος με εισόδημα 17.000 ευρώ να δηλώνει αποδείξεις 15.000 ευρώ.

2. Τους έχοντες επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ. Στην ουσία στο στόχαστρο μπαίνουν επιστροφές φόρου ακόμα και από 1 ευρώ εφόσον δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια, δηλαδή της αναλογίας του εισοδήματος και των δηλωμένων αποδείξεων, καθώς και υπερβολικές δαπάνες από άλλες κατηγορίες, όπως ιατρικά, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια, δαπάνες δικηγόρων, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια.

3. Δηλώσουν ανακριβή ποσά, χωρίς να προσκομίσουν τις αντίστοιχες αποδείξεις δαπανών. Δεδομένου του αυξημένου όγκου των αποδείξεων δεν αποκλείεται ορισμένοι φορολογούμενοι να καταστρατηγήσουν το μέτρο και να αναγράψουν στο φάκελο που θα περιέχει τις αποδείξεις μεγαλύτερο αριθμό αποδείξεων και συνολικής αξίας αυτών έναντι του πραγματικού. Για το λόγο αυτό το υπουργείο τονίζει ότι αν διαπιστωθεί η καταστρατήγηση του κινήτρου, είναι αυτονόητο ότι «θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται με το νόμο». Και αυτές βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου φτάνουν ακόμα και στη φυλάκιση σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», επιβεβαιώνει εμμέσως τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής με τις αποδείξεις, καθώς ενεργοποιεί αυστηρότερους ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει όσους επιχειρήσουν να έχουν μείωση ή επιστροφή φόρου μεγαλύτερη του πραγματικού. Εν τούτοις το υπουργείο διευκρινίζει ότι βασική πολιτική της κυβέρνησης κατά την υιοθέτηση του μέτρου των αποδείξεων ήταν η ελάφρυνση εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.