Περισσότερες εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αναμένει η UBS, όπως προκύπτει από το report της με τίτλο «ανάγκη για συγχωνεύσεις».

Ο οίκος τονίζει ότι οι συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό χώρο θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, με ισχυρότερους ισολογισμούς – αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσβασή τους στις αγορές και τη βελτίωση της θέσης τους στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.

Πιθανή συνένωση ελληνικών τραπεζών θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας, που προσδιορίζεται στο 17% της κεφαλαιοποίησης των ιδρυμάτων κατά μέσο όρο, ενώ η μέση αξία που θα δημιουργήσει ένα deal ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ, τονίζει η UBS.

Παρά όμως τα οφέλη, οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται πανάκεια – ειδικά για θέματα κρατικού χρέους, ρευστότητας και ποιότητας του ενεργητικού και τα προτεινόμενα deals θα αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Παρά την απόρριψη της πρότασης εκ μέρους της Alpha Bank, εκτίμηση του οίκου είναι ότι τώρα η μπίλια γυρίζει και αναμένει περισσότερες εξελίξεις στο μέτωπο αυτό. Όπως και στο παρελθόν, η UBS θεωρεί ότι περισσότερο πιθανό είναι η όποια κίνηση να περιλαμβάνει ανταλλαγές τίτλων, παρά deals σε ρευστό.