Οι σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές ανισομέρειες που «χωρίζουν» τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο απειλούν με διμέτωπη ύφεση το ευρωπαϊκό «σπίτι», αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του ΟΗΕ, με τίτλο «Κατάσταση και Προοπτική της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2011», που δημοσιεύτηκε σε μία περίοδο μάλιστα που γίνονται όλο και πιο εμφανείς οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι προοπτικές ανάκαμψης είναι ζοφερές, παρά την ελαφρά ανάκαμψη κατά 1,7% το περασμένο έτος και εκτιμά πως η ΕΕ θα πρέπει να καταγράψει μία επιβράδυνση του ΑΕΠ της στο 1,5% εντός του τρέχοντος έτους, προτού σημειωθεί άνοδος στο 1,9% το 2012.

Χειμαζόμενη από τα μέτρα λιτότητας στους προϋπολογισμούς πολλών κρατών, η ζώνη αυτή χαρακτηρίζεται από πολλές ανισότητες, με το ένα άκρο τη Γερμανία «η οποία εμφανίζει μία ανάπτυξη 3,4%» της οικονομίας της και στο άλλο άκρο χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες ακροβατούν στο χείλος του γκρεμού.

Οι τελευταίες, που έχουν βυθισθεί στην κρίση των ελλειμμάτων, «θα αποτελματωθούν σε βαθιά ύφεση, ή στην καλλίτερη περίπτωση θα παρουσιάσουν μία ελάχιστη ανάπτυξη», προβλέπεται στην έκθεση.

Όλες οι χώρες, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, απειλούνται από την επίμονη διατήρηση της ανεργίας, η οποία ενδέχεται να επιβαρύνει την οικιακή κατανάλωση, και από την νομισματική αστάθεια που οφείλεται σε μία έλλειψη πολιτικού συντονισμού.

Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας που «έχουν προβλεφθεί, ή πρόκειται να εφαρμοσθούν» θα αναδείξουν «κινδύνους για μία οικονομική πτώση», που θα οδηγούσε την περιοχή σε νέα ύφεση.

Σύμφωνα με το σενάριο δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η χειρότερη εξέλιξη, κατά την οποία μία διμέτωπη ύφεση στην Ευρώπη το 2011 και μία τελμάτωση στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία ύφεση.