Ο κίνδυνος μεγάλης γεωπολιτικής αναταραχής επιστρέφει, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι παγκόσμιες αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία νέα πετρελαϊκή κρίση.

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τους επενδυτές που ανέμεναν μείωση των επιτοκίων από τη Fed και περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ενώ ο υψηλότερος των προβλέψεων πληθωρισμός κάμπτει την αισιοδοξία για νομισματική χαλάρωση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιδρούν σημαντικά, με τη Μέση Ανατολή να μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

Υπό αυτό το πρίσμα, ήδη οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν να καλπάζουν προς νέα ιστορικά υψηλά, με τα futures του πολύτιμου μετάλλου να φθάνουν μέχρι και τα 2.450 δολάρια. Μάλιστα, η καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών για τον χρυσό προβληματίζει μερίδα αναλυτών, καθώς θεωρούν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μία τόσο μεγάλη άνοδο.

Τι θα γίνει τη Δευτέρα

Η αντίδραση των χρηματιστηριακών δεικτών αναμένεται με αγωνία τη Δευτέρα, με όλες τις αγορές ανοιχτές, ενώ τα βλέμματα σίγουρα θα στραφούν στο πετρέλαιο. Το Brent την Παρασκευή βρισκόταν πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, όταν το Ιράν υποσχέθηκε αντίποινα για το χτύπημα στο προξενείο. Η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί έως τα 120 ή 130 δολάρια το βαρέλι, δηλώνουν αναλυτές.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ήδη στα διεθνή χρηματιστήρια και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη οι δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Οι μετοχές δέχθηκαν πλήγμα με αφορμή την είδηση ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση από το Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε κυβερνητικούς στόχους εντός ημερών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να δέχονται έντονες πιέσεις αφού ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη χειρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του Dow Jones θα ανοίξουν το βράδυ της Κυριακής, μαζί με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Nasdaq, μετά την υλοποίηση της απειλής για επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ.

Την Παρασκευή, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανέβηκαν και το δολάριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του 2024, ο χρυσός σημείωσε νέο ρεκόρ, ενώ και το αργό τύπου μπρεντ σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.