Το Ιράν εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ. Μέχρι σήμερα η Τεχεράνη στήριζε τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία κάθε τόσο εκτόξευε πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τον Λίβανο.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους πανηγυρισμούς στο ιρανικό κοινοβούλιο για την επίθεση στο Ισραήλ.

Σε ανάλυσή του ο Guardian επισημαίνει ότι τα μελλοντικά βήματα του Ισραήλ θα κριθούν από τρεις ανθρώπους που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα απαντήσει στην επίθεση, υπό την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα χτυπήσει εκ νέου με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα» σχολιάζει στο «BBC» ο Frank Gardner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου, μετά την επίθεση με drones και πυραύλους από το Ιράν στο Ισραήλ.

Όπως γράφει ο ίδιος, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη με το Ισραήλ να υπόσχεται «σημαντική απάντηση» στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν το Ιράν: Δεν ενημέρωσαν πριν από την επίθεση στο Ισραήλ, ήθελαν να προκαλέσουν θύματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά τη μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Δεν έδωσαν ειδοποίηση…Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ – «Θα απαντήσουμε» στο Ιράν

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, το κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την επίθεση του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα στην Τεχεράνη μετά την επίθεση με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.

«Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος ή το χρονοδιάγραμμα της απάντησης», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News.

«Είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, το ερώτημα είναι πότε και σε ποια κλίμακα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες, οι προηγούμενες όμως δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων προϊδέαζαν για προετοιμασία ισχυρού πλήγματος σε βάρος του Ιράν.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο Ισραήλ

Tο απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε το έκτακτο ΚΥΣΕΑ το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Άγκυρα

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πριν από την ιρανική επίθεση η Τουρκία επικοινώνησε με το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και οι αντιδράσεις να είναι «αναλογικές».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «πριν από το περιστατικό» -την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ- «μιλήσαμε με τις ιρανικές και αμερικανικές αρχές και ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση. Οι αμοιβαίες προσδοκίες και τα μηνύματα των μερών μεταφέρθηκαν επίσης από την Τουρκία και αναλήφθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί ότι οι αντιδράσεις θα είναι αναλογικές».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Υπενθυμίζουμε εδώ και καιρό στους συνομιλητές μας τις προειδοποιήσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο επέκτασης και κλιμάκωσης του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

»Η ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, η οποία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Τα αντίποινα του Ιράν σε αυτή την επίθεση και οι επακόλουθες εξελίξεις έδειξαν για άλλη μια φορά ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν γρήγορα να κλιμακωθούν σε περιφερειακό πόλεμο».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει ως εξής: «Σήμερα, στέλνουμε για άλλη μια φορά σαφή μηνύματα στις ιρανικές αρχές και στις δυτικές χώρες που ασκούν επιρροή στο Ισραήλ, για να τους παροτρύνουμε όλους να θέσουν τέρμα στην κλιμάκωση.

»Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποτρέψουμε την πυροδότηση μιας διαδικασίας που θα βλάψει μόνιμα τη σταθερότητα της περιοχής μας και θα οδηγήσει σε ευρύτερες παγκόσμιες συγκρούσεις.

»Παρακολουθούμε επίσης στενά τις εξελίξεις σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας σε συνεννόηση με τα αρμόδια θεσμικά μας όργανα και ο πρόεδρος Ερντογάν ενημερώνεται τακτικά».

Οι ηγέτες της G7 προειδοποιούν για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης περιφερειακής κλιμάκωσης

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) συνήλθαν σε τηλεδιάσκεψη και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποιούν στο κοινό ανακοινωθέν τους.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης», δηλώνουν οι ηγέτες της G7 και ζητούν από το Ιράν και τους συμμάχους τους να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Οι ηγέτες της G7 δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Την καταδίκη του Ιράν και την στήριξη στο Ισραήλ ζητούν γερμανοί πολιτικοί

Την κατηγορηματική καταδίκη του Ιράν και την στήριξη του Βερολίνου προς το Ισραήλ ζητούν γερμανοί πολιτικοί, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ υπόσχεται επιπλέον προστασία σε εβραϊκά ιδρύματα στην Γερμανία. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει διαδικτυακώς σε έκτακτη σύσκεψη με υπουργούς και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στο Βερολίνο και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ.

Ισραήλ: Θα απαντήσουμε στο Ιράν την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο

Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και drones όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε σήμερα ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς», δήλωσε ο Γκαντζ σε ανακοίνωση, ενόψει της σύγκλησης του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Η Τεχεράνη λέει ότι ενημέρωσε τους γείτονές της για τα αντίποινα στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα

Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για τα αντίποινα του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

«Σχεδόν 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου.

Το Λονδίνο επιβεβαιώνει ότι κατέρριψε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ο Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε σήμερα ότι αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψαν «αρκετά» ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ τη χθεσινή νύχτα και ζήτησε «να επικρατήσει ηρεμία» για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι πιλότοι μας κατέρριψαν όντως αρκετά ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο Σούνακ. «Εάν αυτή η επίθεση ήταν επιτυχής, οι συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα θα ήταν δύσκολο να παρακαμφθούν. Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι φυσικά σημαντική για την ασφάλειά μας και εδώ στο εσωτερικό. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι για να επικρατήσει νηφαλιότητα» τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να συμμετάσχει αργότερα σήμερα στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας η Βρετανία είναι μέλος. «Είναι σημαντικό να συντονιστούμε με τους συμμάχους και θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα εκείνη τη στιγμή», δήλωσε.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ την Τρίτη

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στο Χ.

«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη»

«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή.

«Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και drones και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο Γκάλαντ, καλώντας τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες που δημοσιεύονται». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο».

«Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους, καταφέραμε να υπερασπιστούμε το έδαφος του κράτους του Ισραήλ», συνέχισε ο Γκάλαντ. «Προκλήθηκαν πολύ μικρές ζημιές – αυτό είναι το αποτέλεσμα των εντυπωσιακών επιχειρήσεων του IDF».

Συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο

Στις 15:30 θα συνεδριάσει το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ, εξουσιοδοτημένο να αποφασίσει για την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση. Το Πολεμικό συμβούλιο αποτελείται από τον Γιοαβ Γκάλαντ, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το μέλος της Κνέσετ, Μπένι Γκαντζ.

Τις ώρες πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο Μπάιντεν προέβη σε δήλωση λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, στην οποία δεν έδωσε σαφείς συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι» είχαν καταρριφθεί.

Αυτή η «εξαιρετική» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Τηλεφωνική επικοινωνία Χακάν Φιντάν με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του από το Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν είπε στον Ιρανό υπουργό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμεί «να σταματήσουν τα βήματα που θα αύξαναν την ένταση».

Ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει τερματιστεί και το Ιράν δεν θα προχωρήσει σε νέα επιχείρηση εκτός αν δεχθεί επίθεση. Εάν το Ιράν δεχθεί νέα επίθεση, θα απαντήσει πιο έντονα αυτή τη φορά, είπε στον Χακάν Φιντάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Μετά την επικοινωνία με τον Αμπντολαχιάν, ο Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή, αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Παρόμοια με την Τουρκία ήταν και η αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν, χώρα που συνήθως βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με την ‘Αγκυρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν αναφέρεται ότι ανησυχεί βαθύτατα για την κατάσταση στην περιοχή. «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από ενέργειες που θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μήνυμα από τη Ρωσία για αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή

Την ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, εξέφρασε η Ρωσία, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του για τις ιρανικές επιθέσεις. «Καλούμε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Κλήθηκαν για εξηγήσεις οι πρεσβευτές Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν σήμερα οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις δηλώσεις των αρχών των χωρών τους μετά τα ιρανικά πλήγματα εν είδει αντιποίνων που διεξήχθησαν τη χθεσινή νύχτα κατά του Ισραήλ.

Τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν

Από το μπαράζ εκτοξεύσεων προκλήθηκαν μόνο μικρές ζημιές σε υποδομές στην αεροπορική βάση Nevatim, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού. Ο εκπρόσωπος του IDF προχώρησε σε μια πρώτη ανάλυση για τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και είχαν ως στόχο το Ισραήλ:

«Από τα περίπου 170 drones που εκτόξευσε το Ιράν – ούτε ένα από αυτά δε διείσδυσε στο κράτος του Ισραήλ, καθώς πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα συστήματα αεράμυνας μας και των συμμάχων μας αναχαίτισαν δεκάδες από αυτά.

Από τους περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν – κανένας από τους πυραύλους δε διείσδυσε στο ισραηλινό έδαφος. Τα πολεμικά μας αεροσκάφη αναχαίτησαν 25 πυραύλους εκτός των συνόρων της χώρας.

Από τους περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους, ένας πολύ μικρός αριθμός διείσδυσε στα ισραηλινά σύνορα, ενώ οι υπόλοιποι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Αυτός ο μικρός αριθμός έπεσε σε αεροπορική βάση στο Ναφατίμ και προκάλεσε μικρές ζημιές σε υποδομές».

Η επιχείρηση ήταν επιτυχής δήλωσε ο Ιρανός στρατηγός Μπαγκερί.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν»

Το Ιράν κάλεσε το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην επίθεση που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας, την οποία παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο, προειδοποίησε παράλληλα πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Νετανιάχου: Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα νικήσουμε

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Άνοιξε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Το άνοιγμα του εναέριου χώρου του Ισραήλ που είχε κλείσει λόγω της επίθεσης του Ιράν ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας στις 7:30 το πρωί.

Τα ισραηλινά F-35 επέστρεψαν μετά την υπεράσπιση του εναέριου χώρου του Ισραήλ.

Η Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξαν τον εναέριο χώρο

Η Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξαν εκ νέου τον εναέριο χώρο τους, αφού τον έκλεισαν χθες το βράδυ.

Το άνοιγμα του εναέριου χώρου της Ιορδανίας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, ήρθε πάνω από τρεις ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο και ακολουθεί το Ισραήλ που έκανε το ίδιο.

Η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είχε προετοιμάσει την αεράμυνα για να αναχαιτίσει οποιοδήποτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή πύραυλο που παραβίαζε το έδαφός της, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας.

Η αεροπορική αρχή του Ιράκ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι ασφαλείας έχουν πλέον ξεπεραστεί.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αδικαιολόγητη η επίθεση του Ιράν

Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ εξέφρασε σε ανάρτησή της στο X η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Κυριακής.

«Καταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, καλώντας «το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις».

Υπογραμμίζει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε»

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν -καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη- εναντίον του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής προς Σάββατο, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».