Τα τύμπανα του πολέμου που ηχούν ξανά στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή αυξάνουν τους φόβους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και βέβαια για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Την Παρασκευή οι επενδυτές κράτησαν στάση αναμονής και δεν παρατηρήθηκε πανικός, με την τιμή του Brent να διατηρείται πάντως πάνω από τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι για τα συμβόλαια του Ιουνίου.

Αντίθετα, οι επενδυτές δεν έδειξαν την ίδια ψυχραιμία και στις αγορές μετοχών με αποτέλεσμα στην Νέα Υόρκη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να καταγράψουν σημαντικές απώλειες υπό το βάρος των εξελίξεων.

Να θυμίσουμε ότι στις ΗΠΑ θεωρούν ως δεδομένο το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ και ζητούν από την ηγεσία του να μην το πράξει. Μένει βέβαια να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην περιοχή και τι στάση θα κρατήσουν τόσο οι χώρες της περιοχής, όσο και οι ΗΠΑ, αν και δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της υπεράσπισης του Ισραήλ.

Το Brent θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρο της Rapidan Energy και πρώην ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους στον τομέα της ενέργειας. Εάν η κλιμάκωση οδηγήσει σε διαταραχή στο Στενό του Ορμούζ, μια κρίσιμη εμπορική οδό για το πετρέλαιο, οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως τα 120 ή 130 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο ΜακΝάλι στο CNBC.

Αύξηση και στη βενζίνη

Πρατήρια υγρών καυσίμων

Κάτω από αυτές τις συνθήκες στην αγορά των καυσίμων οι τιμές έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα και οι εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες εμφανίζονται. Υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί με τη βενζίνη πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας -12 τον αριθμό-, η μέση τιμή της βενζίνης έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο.

Συγκεκριμένα αυτές είναι Αιτωλοακαρνανία, Δωδεκάνησα, Ευρυτανία, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κυκλάδες, Λέσβος, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Σάμος και Φωκίδα. Και σε πολλές άλλες πάντως τα αγγίζει αυτά τα επίπεδα.

Η χαμηλότερη είναι στην Αττική με 1,932 ευρώ το λίτρο και στη Θεσσαλονίκη με 1,931 ευρώ το λίτρο.
Σε μέσα επίπεδα η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 1,962 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης διαμορφώνεται στα 1,715 ευρώ το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου σε μέσα επίπεδα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 14 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Παρατηρητήριο Τιμών, ενώ η αύξηση για το diesel κίνησης η αύξηση είναι της τάξεως των 6 λεπτών το λίτρο, σαφώς πιο χαμηλή.

Για το ίδιο διάστημα η διεθνής τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά περίπου 14 δολάρια το βαρέλι και από 76 δολάρια που ήταν έχει πλέον υπερβεί τα 90 δολάρια με ανοδικές τάσης, για όσο διάστημα παραμένει η έκρυθμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή και όσο οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της Κίνας διατηρούνται θετικές αυξάνοντας προσδοκίες για την ζήτηση.