Άνοιξε η ψαλίδα των επιτοκίων το Νοέμβριο καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε μικρή μείωση στα επιτόκια καταθέσεων αυξάνοντας ταυτοχρόνως τα αντίστοιχα στις περισσότερες κατηγορίες χορηγήσεων.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το απόγεμα η Τράπεζα της Ελλάδος το Νοέμβριο το επιτόκιο για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε στο 3,65% από 3,68% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ταυτοχρόνως ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια στις περισσότερες κατηγορίες των νέων δανείων. Πιο αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, στο οποίο συνυπολογίζεται και αυτό των πιστωτικών καρτών αλλά και των ανοικτών δανείων, κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 0,12% και διαμορφώθηκε, το Νοέμβριο του 2010, στο 14,41%.

Μικρότερη άνοδο, κατά 0,06%, παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που διαμορφώθηκε σε 6,62%, ενώ το μέσο επιτόκιο των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 0,04% στο 9,47%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 0,2% και διαμορφώθηκε στο 6,14% για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως μείωση κατά 0,41% , στο 4,91%, παρουσίασε το επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Όσον, αφορά στη στεγαστική πίστη, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 0,05% στο 3,67% και το αντίστοιχο των δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και έως 5 έτη μειώθηκε κατά 0,04% στο 3,95%.
Οριακές μόνο διακυμάνσεις κατέγραψαν τον ίδιο μήνα τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων και καταθέσεων. Έτσι, το επιτόκιο καταθέσεων για χρονική διάρκεια έως 2 έτη αυξήθηκε οριακά στο 3,46% από 3,44% τον Οκτώβριο. Στη στεγαστική πίστη το επιτόκια με διάρκεια άνω των πέντε ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,68% ενώ αυτό των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών παρέμεινε στο 4,68%.