Οι «ταύροι» των κρυπτονομισμάτων (δηλαδή όσοι θεωρούν ότι η αξία της αγοράς θα κινηθεί ανοδικά στο μέλλον) πιστεύουν ότι το bitcoin θα μπορούσε να εκτοξευθεί μέχρι και πάνω από τα 100.000 δολάρια φέτος, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έκανε ένα σημαντικό βήμα, εγκρίνοντας το πρώτο αμερικανικό spot bitcoin exchange-traded fund (ETF).

Αρκετοί επενδυτές, με τους οποίους μίλησε το CNBC, δήλωσαν ότι βλέπουν άνοδο το 2024 για το πιο γνωστό και πιο μεγάλο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, καθώς αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανείς οι επιπτώσεις της έγκρισης ενός Bitcoin ETF (διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου), το οποίο θα διαφοροποιήσει το φάσμα των επενδυτών, που μπορούν να αποκτήσουν έκθεση στο κρυπτονόμισμα.

Η βρετανική τράπεζα Standard Chartered και ο «μόνιμος ταύρος» της Fundstrat, Tom Lee, είναι μεταξύ των ονομάτων, που θεωρούν ότι το bitcoin θα ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια, ενώ άλλοι αναλυτές χαρακτήρισαν την 10η Ιανουαρίου «σημείο καμπής» για τα κρυπτονομίσματα.

Πάντως, η τιμή του Bitcoin δεν έχει ιδιαίτερες διακυμάνσεις από τότε που ανακοινώθηκε η έγκριση από την SEC σε 11 spot ETF bitcoin. Συγκεκριμένα, η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε για λίγο την περασμένη εβδομάδα τα 47.000 δολάρια, σε υψηλό 21 μηνών, ενώ τώρα βρίσκεται στο επίπεδο των 43.000 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι το υψηλό όλων των εποχών του bitcoin καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2021 λίγο με την τιμή λίγο κάτω από τα 69.000 δολάρια (68.789,64 δολάρια). Η τιμή του bitcoin κατέρρευσε το 2022, με σημαντικούς παίκτες της αγοράς να προχωρούν σε πρώτευχη ή να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρυθμιστικών αρχών όπως το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX. Μέσα στο 2023 το Bitcoin αυξήθηκε κατά περισσότερο από 150%, με μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης να οφείλεται στον ενθουσιασμό σχετικά με την έγκριση του ETF.

Τι είναι ένα ETF bitcoin;

Αυτά τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), διαχειρίζονται ενεργητικό όπως τα αμοιβαία, αλλά διαπραγματεύονται -όπως οι μετοχές- στο χρηματιστήριο και απολαμβάνουν ειδική φορολογική μεταχείριση στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, τα ETF επιτρέπουν σε περισσότερους μικροεπενδυτές να κατέχουν bitcoin έμμεσα μέσω μιας μετοχής που διαπραγματεύεται σε χρηματιστήριο και αυτά τα προϊόντα να μπορούν να προσφέρονται από όλο και περισσότερες εταιρείες ανοίγοντας τον δρόμο για μία πιο mainstream αγορά.

Ο Anthony Scaramucci, ιδρυτής της SkyBridge Capital, δήλωσε στο CNBC ότι έχει αυξήσει την έκθεσή του σε bitcoin, ethereum, solana και άλλα κρυπτονομίσματα κατά το τελευταίο έτος. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη ανακάλυψη για το bitcoin ως ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την ψηφιακή ιδιοκτησία εν γένει», δήλωσε ο Scaramucci. «Το bitcoin θα δει πιθανότατα το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο τέλος του έτους» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα μπορούσε το bitcoin να φθάσει τα 100.000 δολάρια μέσα στον επόμενο χρόνο; Ναι, το πιστεύω αυτό» είπε άλλα έσπευσε να διευκρινίσει ότι «έχει κάνει λάθος πολλές φορές στο παρελθόν».

Την ίδια στιγμή, η οικονομολόγος Carol Alexander του Πανεπιστημίου του Sussex, η οποία είχε προβλέψει με επιτυχία την πτώση του bitcoin το 2022 και την αναπάντεχη ανάκαμψη του πέρυσι, δεν έχει βάλει τόσο ψηλά τους στόχους της – αλλά εξακολουθεί να αναμένει ότι η τιμή του κρυπτονομίσματος θα κυμανθεί μεταξύ 70.000 και 100.000 δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, αφενός θα πρέπει να διπλασιαστεί ξανά η τιμή του Bitcoin για να φτάσει τα 100.000 δολάρια, αφετέρου, αυτοί οι υψηλοί στόχοι τιμών δεν πείθουν όλους τους μεγαλοεπενδυτές.

Για παράδειγμα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, Mohamed El-Erian, σε ανάρτησή του στο X αναφέρει ότι ενώ η έγκριση της SEC θα μπορούσε να αποτελέσει «καταλύτη αλλαγών» (game changer) για το κρυπτονόμισμα, δεν είναι πιθανό να προωθήσει τη χρήση του bitcoin ευρύτερα. «Οι προοπτικές παραμένουν περιορισμένες» τόνισε.

Εξάλλου ακόμη και η ίδια η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τις δυνατότητες του bitcoin ως επένδυση. Σε ξεχωριστή δήλωση την Τετάρτη, ο πρόεδρος Gary Gensler χαρακτήρισε το token «κυρίως ένα κερδοσκοπικό, ασταθές περιουσιακό στοιχείο που χρησιμοποιείται επίσης για παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των λύτρων, του ξεπλύματος χρήματος, της αποφυγής κυρώσεων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».