To Bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς το νέο έτος, καθώς βρίσκεται κοντά σε υψηλό 21 μηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν την πιθανή έγκριση ενός ETF (διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου) Βitcoin αυτή την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, το κρυπτονόμισμα βρέθηκε να σημειώνει άνοδο της τάξης του 6% στα 46.924,38 δολάρια, σύμφωνα με την Coin Metrics, καθώς οι BlackRock, Grayscale και άλλοι πιθανοί εκδότες bitcoin ETF υπέβαλαν τις τελικές ενημερώσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σήμερα η τιμή βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, στα 46.848 δολάρια (-0,35%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά, που η τιμή του κρυπτονομίσματος κατάφερε να φθάσει και να ξεπεράσει τα 47.000 δολάρια, ήταν τον Απρίλιο του 2022.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο τιμών», δήλωσε ο Jim Angel, αναπληρωτής καθηγητής, που ειδικεύεται στη δομή της χρηματοπιστωτικής αγοράς στη Σχολή Επιχειρήσεων McDonough του Πανεπιστημίου Georgetown.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει μία από τις αιτήσεις ETF, αυτή της Ark 21Shares την Τετάρτη. Η πιθανή έγκριση του αιτήματος για την έκδοση ενός Bitcoin ETF στην αγορά spot θα παρέχει ισχυρή θεσμική στήριξη στο κρυπτονόμισμα.

«Η έγκριση είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της SEC, Jay Clayton, στο CNBC, όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να συμβεί αυτή την εβδομάδα. «Είναι ένα μεγάλο βήμα, όχι μόνο για το bitcoin αλλά και για τα χρηματοοικονομικά γενικότερα».

Αναλυτές την χαρακτηρίζουν ως απόφαση-ορόσημο για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει αντι-καθεστωτικές ρίζες, αλλά έχει αποδείξει την αξία τόσο του Βitcoin όσο και του Ethereum στους παραδοσιακά θεσμικούς επενδυτές.